Ötmilliárd dolláros olajüzletet csinált a BP

brit gazdaság
Ships are seen in Aberdeen Harbour, the busiest port for the oil industry in the UK, in Aberdeen, Scotland on January 21, 2015. On the docks in Aberdeen, oil workers put a brave face on hundreds of job cuts linked to sinking crude prices while union leaders warn that the worst is yet to come. The oil and gas industry has made Aberdeen prosperous, more than half of all jobs in Aberdeen are linked to oil. In the port of Aberdeen, where dockers are busy loading equipment for a rig onto massive vessels, workers were trying to stay optimistic. AFP PHOTO / ANDY BUCHANAN
Vágólapra másolva!
A BP ötmilliárd dollárért adja el petrolkémiai üzletágát az Ineosnak - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

Az 1500 milliárd forintot is meghaladó üzlettel a BP egyrészt teljesíti az idei évre kitűzött, 15 milliárd dollárt elérő eszközértékesítési célját, másrészt folytatja felkészülését arra, hogy a vállalat egésze az alacsony karbonkibocsátás irányába mozdulhasson el - értékelte az ügyletet a BP vezérigazgatója, Bernard Looney. A vállalat az elmúlt hónapokban több jelentős érdekeltségétől megvált már, többek között alaszkai illetve az Északi-tengeren található olaj- és földgáz-portfólióitól.

A most értékesített petrolkémiai divízó 1700 munkavállalót foglalkoztat és évente 9,7 millió tonna petrolkémiai terméket állít elő.

Az ügylet számos gyárat érint az USA-ban, Trinidad és Tobago területén, Nagy-Britanniában, Belgiumban, Kínában, Malajziában és Indonéziában. Nem képezik ugyanakkor az adásvétel tárgyát a BP németországi, a Gelsenkirchennél és Mulheimnél található finomítói mellett működő petrolkémiai üzemek.

Abeerden kikötője, a brit olajipar szempontjából legfontosabb tengeri csomópont Forrás: AFP/Andy Buchanan

A BP petrolkémiai üzletága már relatíve kicsi az olyan nagy riválisok hasonló divízióihoz képest, mint az Exxon vagy a Shell. Nagyját a vállalat már 2005-ben eladta, akkor is az Ineosnak. Az Ineos, megtartva az üzletágat, 180 telephelyen, 26 országban, 22 ezer munkavállalót foglalkoztatva folytat termelést. A mostani vételár kifizetése több részletben zajlik, és egészen 2021-ig eltart.

A Nemzetközi Energiaügynökség 2018-ban közzétett prognózisa szerint a műanyagok és a petrolkémiai termékek egyre inkább meghatározzák majd az olaj globális keresletét 2050-ig, miközben a fosszilis üzemanyagok iránti kereslet folyamatosan csökkenni fog a következő három évtizedben.