Sok fiatal dolgozni akar idén nyáron az elmaradt fesztiválok helyett

Pokol Flóra diák diákmunkás dolgozik ékszer főiskolás gyűrű hallgató HASZNÁLATI TÁRGY HÉTKÖZNAPI körömlakk MŰSZAKI ESZKÖZ ÖLTÖZÉK KIEGÉSZÍTŐ SZEMÉLY TÁRGY telefon telefonál toll
Nyíregyháza, 2013. július 22. Pokol Flóra főiskolai hallgató, diákmunkás logisztikai feladatokat intéz telefonon a Hübner-H Kft. gyárában Nyíregyházán 2013. július 22-én. A Világgazdaság gazdasági napilap szerint a válság előtti szintre emelkedett a diákmunka piaca, a felsőoktatással járó nagyobb költségek miatt egyre élénkebben keresik a tanulók a munkavállalási lehetőséget. A német Hübner cégcsoport rendszerellátóként közlekedéstechnikai és gyógyászati ágazatok számára gyárt gumi és műanyag alapanyagú termékeket. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A tavalyihoz hasonló bérek várják a diákokat, akik számára a fesztiválok elmaradása miatt előtérbe került a munkavállalás – derült ki a Magyar Hírlap által megkérdezett iskolaszövetkezetek válaszaiból.
Vágólapra másolva!

Nagyon széles azon munkakörök spektruma, amelyben a cégek alkalmazhatnak diák munkaerőt – mondta el a lap megkeresésére Virág Viktor, a MADS – Márton Áron Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja.

Gyakorlatilag minden olyan munkakörben keresnek diákot, amely nem engedélyhez kötött, vagy nem igényel speciális végzettséget, de leginkább a gyorséttermi és egyszerű csomagolási, raktári és promóciós munkák terén.

Jelenleg nyolc kategóriában, több mint húsz munkakörben, közel száz pozícióba keresnek munkaerőt az iskolaszövetkezet honlapján.

A diákmunka bérezése nagyjából a tavalyi szinten maradt, bár egyes fizikai munkakörökben 5-10 százalékkal nőttek a bérek júniusban.

Megnőtt a nyári diákmunkák iránt érdeklődők száma az idei évben (illusztráció) Forrás: MTI/Balázs Attila

Másody Szabolcs, a MŰISZ Iskolaszövetkezet marketingigazgatója is arról számolt be a lapnak, hogy gyakorlatilag bármilyen munkakörben foglalkoztathatók a diákok, bár a munkát keresők idén a megszokottakhoz képest kevesebb munkalehetőség közül válogathatnak.

A vezető a gyakornoki programokat emelte ki, amelyekkel a cégek komoly szakmai munkát kínálnak, már a diákévek alatt is,

ugyanakkor hozzátette azt is, hogy a diák munkaerő nem jelent egyet a kölcsönzött munkavállalókkal.

A szakember szerint az idén elmaradt fesztiválok és a rendezvények

a munka világa felé terelték a diákokat,

amely miatt már júniusban nagyobb létszámú munkakereső állományt mértek, mint tavaly ilyenkor.

Forrás: Magyar Hírlap