Ezek a világ legfurcsább állásai

űrhajós
Vágólapra másolva!
Rengeteg az érdekes álláshirdetés külföldön. Keresnek űrhajóst, teknőssimogatót, kacsaterelőt, élő madárijesztőt, csúszdatesztelőt, de gyilkosság utáni takarítót is. Lehet menni a japán metróba tömegtolónak, netán hivatásos alvónak és súlytalansági asszisztensnek. Bizarr, érdekes, veszélyes, szokatlan munkakörök - nem véletlen egyes esetekben az álomfizetés.
Vágólapra másolva!

A külföldi állásportálok és a vállalatok karrierkínálatában különleges ajánlatokra lehet bukkanni. Például az Egyesült Államok kormányzati ügynöksége, a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) folyamatosan hirdet a honlapján. Vannak köztük olyan állások, ahol óriási a fluktuáció, így gyakran találkozni ezekkel az ajánlatokkal – talán nem véletlenül. A fizetések kiemelten magasak, kiegészítő juttatásokkal. Ám az álomból, percek alatt zordabb valóság lehet, ha kiderülnek a munkakörökkel kapcsolatos részletek.

Hivatásos alvók

Évek óta toboroz a NASA olyan munkatársat, akinek nincs más dolga, mint különleges ágyon feküdni egész nap. Nem rossz ajánlat,

a fizetés két hónap munkára, majd egy rehabilitációs időszakra ötmillió forintnak megfelelő euró,

ugyanis a helyszín a hivatal németországi kutatóbázisa, ahol a súlytalanság emberi szervezetre gyakorolt hatását vizsgálják. Kecsegtetőnek tűnik, ám nem véletlen, hogy évek óta folyamatosan pályáztatják a jelentkezőket. A súlytalansági asszisztensnek ugyanis hatvan napig kell feküdni magasba tett lábbal, tilos felkelni. Tisztálkodni, étkezni is az ágyon kell. Hirtelen pozícióváltások is előfordulnak, szimulálva a centrifugális hatást.

Így dolgozik a súlytalansági asszisztens Forrás: ESA

A tapasztalat az, hogy ennyi, vízszintes helyzetben eltöltött idő után újra kell a járást tanulni, akárcsak az űrhajósoknak. A Növekedés.hu idéz egy amerikai lap tudósítását, amely szerint némi nehézséget okozhat, hogy az ágy pozícióját időnként változtatják. Napi rendszerességgel előfordulnak centrifugális mozgások, hiszen ezek a testfolyadékok mozgását szimulálják.

Bolygóvédelmi tisztek és űrhajósok

További érdekes álláslehetőséget kínál, hogy a NASA bővíti a bolygóvédelmi tisztek számát. A furcsa hivatás komoly feladatot takar: a munkakör a világűrjog alapokmányát képező, 1967. január 27-én aláírt Alapelvszerződés után született meg, a pozíciót betöltő személy(ek)nek küldetésük van.

A kiválasztottaknak meg kell akadályozni, hogy az emberek a Földet, illetve más égitestet beszennyezzék, de ügyelni kell az űrszemét csökkentésére is.

A feladatkörhöz tartozik az űrközpontok látogatása, a fellőni szánt robotok ellenőrzése, a feladattal járó szennyezőanyagok kiszűrése, előírások alkotása azzal kapcsolatban, hogy az égitestekről, űrhajókról, űrállomásokról megfelelő tisztaságú minták érkezzenek vissza. Az elvárások láttán, nem csoda, ha erre a munkakörre sem tolonganak a jelentkezők: mérnöki és/vagy matematikus diploma a beugró feltétel, amely legalább ötéves kutatási gyakorlattal párosul a bolygóvédelem témakörében. Mindehhez kémiai anyagismeret, az angolon kívül legalább egy másik idegen nyelv felsőfokú tudása szükséges.

Viszont közel ötvenmillió forintnak megfelelő fizetés jár, dollárban, évente.

Űrhajósnak Magyarországon is lehet jelentkezni Forrás: Shutterstock

Nem újdonság, hogy folyamatosan keres a NASA űrhajósokat, de náluk csak amerikai állampolgárok jelentkezhetnek. Aki mindenképp űrhajós szeretni lenni, az ne csüggedjen, itthon is és az oroszoknál is meghirdették a jelentkezést. A követelmények keményebbek, mint az amerikaiaknál:

jelentkezhet az, aki jól bírja a fizikai terhelést, az oxigénhiányt, jól fut, úszik, trambulinozik, ugrik, továbbá egészségi- és pszichikai állapota kiváló.

Ami a szakmai múltat illeti, nem lehetetlen, de nem egyszerű megfelelni az elvárásoknak: alapvető a felsőfokú végzettség, egy, de inkább kettőnél több diploma, mérnöki, műszaki végzettséggel, de a többi reáltudomány ismerete sem hátrány.

Űrhajósnak jelentkezhet hazánkban is rakétamérnök, repülőgépmérnök, informatikus, matematikus, elektroműszerész, rádiótechnikus, energetikus, gépészmérnök, fizikus, csillagász, nanotechnológiai mérnök, kémikus, de lehet biológus, orvos és pilóta is.

Az orosz űrkutatási hivatalnál is szép számmal pályáztak, 156 kérelmező nyújtotta be a szükséges dokumentumok teljes csomagját, köztük 123 férfi és 33 nő. Tekintettel a COVID-helyzetre, a jelentkezést meghosszabbították.

Katonai műveletelemző

Aki nem bánja, ha munkájához magasabb kockázati szint társul, jelentkezhet katonai manőverelemzőnek Németországba. Vállalni kell a háborús övezetekbe való küldetést, elemzéseket kell készíteni a csapatok mozgásáról, fegyverhasználatáról, eredményességről. Rögzíteni kell a kiképzések eredményeit, a misszióküldetéseket.

A katonai műveletelemző mindezért évente 50-77 ezer dollárt kap, teljes ellátással.

A katonai műveletelemzők útja gyakran háborús övezetekbe vezet Fotó: Csudai Sándor - Origo

A feladatokban való jártasság, folyékony nyelvtudások, telekommunikációs, mérnöki, illetve doktori végzettség alapfeltétel. Ezen kívül érdemes böngészni a hadsereg kínálatát, nem csupán a frontvonalba, hanem sokféle háttérmunkára is keresnek munkatársakat, jó fizetésért.

Szigetgondnok és ágytesztelő

Álommunkából sincs hiány. Aki szereti a napfényt, a tengert és a szabadságot, annak ideális feladat a szigetgondnok foglalkozás. Ez nem csoda, hiszen a Nagy-korallzátonyhoz tartozó Hamilton szigetet kell népszerűsíteni. Érdemes figyelni az ausztrál Queensland idegenforgalmi hivatalának hirdetéseit, és azonnal lecsapni rájuk, amelyre a beszámolók szerint percek alatt több százan jelentkeznek, így az állások hamar betelnek.

A szigetgondnok feladatához tartozik a napozás, a tengerparti séta, a fürdés, a búvárkodás, a teknősök etetése, madarak szelídítése.

Ezekről a tevékenységekről minden nap blogolni kell, a fotókat pedig a közösségi oldalakon kell megosztani, ahol híreket kell generálni az élővilágról és a turizmusról, hiszen a cél az idegenforgalom felvirágoztatása. A jó hír az, hogy félévente hirdetnek felvételt, ugyanis a megbízás határozott idejű, pont azért, hogy sokan részesüljenek a havi közel háromillió forintnyi ausztrál dolláros álomfizetésből.

Az Ausztráliához tartozó Hamilton szigeten szigetgondnoki álommunkát vállalhatunk Forrás: Shutterstock

Szintén álommunka az ágymatrac, illetve ágytesztelő. Sérvet kapni itt sem kell. Számos külföldi bútorgyár kínál állást, köztük a hivatásos tesztelői munkakört.

A feladat nem nehéz, inkább kellemetlen: napi nyolc órát pulzus- és vérnyomásmérő és EKG-monitorok közelében, bedrótozva feküdni.

De említhető az alvás kapcsán az is, hogy sok alvásvizsgáló központ keres kutatásokhoz jelentkezőt, érdemes a sok kínálat közt válogatni.

Ezek most az álommunkák Amerikában, van, amiről biztosan nem hallott még

A Glassdoor ismét összeállította, hogy 2019-ben melyek a legjobban fizetett szakmák az Egyesült Államokban. A sorrend felállításakor figyelembe vették az átlagos fizetést, a munkavállalók elégedettségét, valamint a szabad álláshelyek számát is. Az USA-ban 49 éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliségi ráta.

Csúszda- és dezodortesztelő

A csúszdatesztelőnek a feladata a strandjátékok zárás utáni átvizsgálása. Munkája a zárás után kezdődik. Feladata a játékok, illetve az élményrészleg átvizsgálása, csúszdák tesztelése, repedések keresése, illesztések ellenőrzése. Itt elvárás a jó fizikum, az egészségügyi alkalmasság, ugyanis műszakonként legalább százszor kell felmászni majd lecsúszni az óriáscsúszdákról.

Mindezért havonta 500 ezer forintnak megfelelő eurót, vagy dollárt lehet keresni, ugyanis most, hogy a vírushelyzet javult, sok élménystrand nyit újra.

Ahhoz, hogy egy dezodormárka sikeres legyen, sokszor elengedhetetlen az „élesben" való tesztelés. Nem gusztusos, ám annál hasznosabb feladat, enélkül magára valamit adó kozmetikai cég, nem dob piacra új terméket. Sok az üres állás, a feladathoz elvárt a vegyészi, kémikusi, fizikusi, biológiai végzettség.

Vizsgálják a bőrtipustól való függőséget, minőséget, tartósságot, illetve az izzadság ezekre gyakorolt hatását. Ehhez önkéntes jelentkezőket is keresnek vizsgálati alanyoknak, külföldön párezer forintnak megfelelő euróért, vagy dollárért. Az eredményeket feldolgozó diplomás szakember havi fizetése azonban félmillió forinttól indul.

Így zajlik a valóságban a dezodortesztelés Forrás: Youtube

Kacsamester és élő madárijesztő

A kacsamester állás sem okoz túlzott stresszt, de az egyéb, állatokkal kapcsolatos munkák sem. A legfényűzőbb dubai szállodák rendelkeznek mesterséges tóval és azokba telepített halakkal, kacsákkal.

A kacsamester feladata az állatok vízből való ki, illetve beterelése, a vízimadarak sétáltatása, szárazföldi, balesetmentes terelgetése.

Szintén a madarakkal kapcsolatos, hogy számos farmra keresnek emberi madárijesztőt, különös tekintettel a varjak elriasztására. A brit gazdák jó fizikumú férfiakat, elsősorban diákokat várnak szezonmunkára, a feladatkört értelemszerűen nem részletezték.

Vidámparki takarító és professzionális tömegtoló

A vidámparki takarító ezzel szemben nem álommunka, kevés a jelentkező, csakúgy, mint a csatornatiszító állásra. Amerikai állásoldalakon ez csupán a belépőszint a legpiszkosabb, legbizarabb állásokhoz.

Munkában a professzionális tömegtoló a tokiói metróban Forrás: AFP/Charly Triballeau

Számos vállalkozás keres erős idegzetűeket balesetek, gyilkosságok utáni nagytakarításra.

Elvárás a tökéletes pszichikumon és erőnléten kívül nincs. A munkát alaposan megfizetik, az óradíj 15-40 ezer forintnak megfelelő dollár.

A professzionális tömegtoló feladata nem életbiztosítás:

az embereket kell a zsúfolt, főként ázsiai közlekedési eszközökön benyomni a fülkékbe.

Fizetésük ennek megfelelően nem alacsony: sok a sérülés az egész napos fizikai munka miatt. A feladatért körülbelül fél és egymillió forint közötti összeg jár havonta, de ebben az esetben nem minden a pénz: egy-egy japán, vagy kínai metróvonalon naponta több millió utas közlekedik, őket kell folyamatosan „taszigálni".