Kiderült, nem is a bányákból érkezik a finomítókba az arany többsége

arany, aranyrög, érték
Vágólapra másolva!
A vezető finomítók által feldolgozott arany mennyiségének csupán kevesebb mint fele érkezett bányákból. Egyre terjed ugyanis az újrahasznosított arany, amely ma már a piac nagyobb részét uralja.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan szorul vissza az újonnan bányászott arany szerepe a világ legnagyobb finomítóinál. A London Bullion Market Association (LBMA) most közzétett jelentése szerint ugyanis 2018-ban a finomítók által feldolgozott aranynak csupán kevesebb mint a fele érkezett bányákból – írja a Mining.com.

A LBMA közlése szerint a vizsgált finomítók 2018-ban 4836 tonna aranyat dolgoztak fel, ami jelenlegi árfolyamon nagyjából 300 milliárd dolláros értéknek felel meg.

A jelentésből kiderül, hogy ebből 2127 tonna származott nagy, ipari méretű bányákból, 26 tonna kisebb bányákból, míg 2683 tonna újrahasznosított nemesfém volt.

Utóbbi kategóriát az ékszerek, az aranyrudak, illetve az érmék újrafeldolgozása adja össze.

Azt hiszi, mindent tud az aranyról és a gyémántról?

Az itt következő 10 kérdéssel próbára teheti tájékozottságát az arany- és a gyémántipar távoli, mégis izgalmas világában, a nagy aranybányáktól kezdve egészen a közelmúlt rekordnagyságú gyémánttalálatáig! Tesztelje velünk tudását: a kvíz valamennyi kérdése feleletválasztós, de minden kérdésnél csak egyetlen helyes válasz van.

A szervezet egyébként hangsúlyozta, a kívánatos cél az volna, hogy leálljon az aranykitermelés olyan helyeken, ahol súlyos árat követel a kibocsátás, emberi jogi vagy környezeti értelemben.

Mindazonáltal az újrahasznosítás önmagában még nem oldja meg a problémát. Ebben az esetben ugyanis számos szereplőn keresztül jut el a nemesfém a finomítókhoz, vagyis nagyon nehéz visszakövetni az arany eredetét.

A helyzetet az is nehezíti, hogy jóllehet az LBMA által követett finomítók dolgozzák föl a nagy, ipari bányákból érkező arany 90 százalékát, a kisebb bányák által évente megtermelt, durván 550 tonna aranynak csupán elenyésző része jut el ezekhez a finomítókhoz.

A szervezet által nem követett vállalatok pedig gyakran alig vagy egyáltalán nem követik a fém eredetét.