Elon Musk cége most rakétakövető műholdakat építhet

interkontinentális ballisztikus rakéta, Kim Dzsongun, Észak-Korea
A KCNA észak-koreai hírügynökség által közreadott képen kilövésre készítenek elő egy Hwasong-14 típusú interkontinentális ballisztikus rakétát Pangjon gyakorlótéren. 2017. július 4-én Észak-Korea kilőtt egy Hwasong-14-es rakétát a Japán-tenger irányába, és az feltehetőleg a Japán kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó területen csapódott a tengerbe.
Vágólapra másolva!
A SpaceX elnyerte a Pentagon megbízását, melyben a rakéták mozgását követő műholdakat épít az amerikai védelmi minisztériumnak. Ez a vállalat első kormányzati szerződése műholdak készítésére.
Vágólapra másolva!

Elon Musk vállalata

149 millió dollárért (mintegy 45 milliárd forint) épít négy, infravörös, széles látószögű érzékelőberendezéssel felszerelt műholdat az amerikai Space Development Agency-nek.

A műholdak fellövése az első lépését jelenti annak, hogy az amerikaiak a műholdakat felhasználva, nagy biztonsággal azonosíthassák és követhessék támadó rakéták, köztük a nagy hatótávolságú és nehezen befogható interkontinentális ballisztikus rakéták mozgását.

A KCNA észak-koreai hírügynökség által közreadott képen kilövésre készítenek elő egy Hwasong-14 típusú interkontinentális ballisztikus rakétát Pangjon gyakorlótéren (2017) Forrás: MTI/EPA/KCNA/-------------------

A főként többször használható rakétáiról, űrhajósok számára fejlesztett űrkapszuláiról, valamint a műholdas internetezést több ezer kicsiny szatellit révén forradalmasító Starlink rendszerről ismert SpaceX-et az egyik legígéretesebb űripari vállalatnak tartják. Elon Musk reményei szerint azonban ezek a projektjek ugyan fontos, de csak közbenső lépései annak, hogy a cége meghódítsa a világűrt és bolygóközi üzleti elképzelések megvalósításába kezdhessen - írja a Reuters.

A most elnyert megbízás értelmében a SpaceX a Redmondban működő Starlink-gyárat fogja használni hogy megépítse a négy rakétakövető műholdat, melybe a szenzorokat egy alvállalkozó szállítja majd.

A SpaceX Falcon 9 rakétája, amint 60 Starlink internetes műholddal indul az űrbe (2020 márciusi kilövés) Forrás: AFP/NurPhoto/Paul Hennessy

Hasonló tartalmú megbízást nyert el egy másik technológiai vállalat, az L3 Harris Technologies is, 193 millió dollár értékben, szintén négy műholdra.

Mindkét vállalatnak 2022-ig kell leszállítania a berendezéseket, amikor a tervek szerint Föld körüli pályára is állítják azokat.

A SpaceX egyébként 2019-ben már kasszírozott 28 millió dollárt azért, hogy az amerikai légierő az épülő Starlink-hálózatot titkosított internet szolgáltatások biztosítására használja a katonai repülők támogatására. Ugyanakkor a légierő nem rendelt egyetlen Starlink-műholdat sem saját céljaira.