Újabb nagy autóipari egyesülés körvonalazódik

Fiat Tipo, Tipotaxi
Vágólapra másolva!
A Fiat Chrysler és a PSA várhatóan elnyeri az EU jóváhagyását a 38 milliárd dolláros (11.747 milliárd forint) értékkel bíró összefonódáshoz, amellyel létrehoznák a világ negyedik legnagyobb autógyártóját - tudta meg az ügyet jól ismerő forrásoktól a Reuters. Az összefonódással az autógyártók hatékonyabban meg tudnak felelni az iparág két legnagyobb kihívásának, a kevésbé környezetszennyező járművek gyártásának és a globális koronavírus-járványnak.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság illetékes hivatali döntése megteremtené az alapota Stellantis, egy autógyártó csoport létrejöttére, amely tetemes nyereséget aknázhatna ki a Ram kisteherautók és a Jeep terepjárók amerikai értékesítéséből, hogy ebből finanszírozza az Európában és Kínában értékesítendő, zéró kibocsátású járművek drága fejlesztését.

A tavaly év végén bejelentett összefonódás olyan márkákat egyesít, mint

a Fiat, a Jeep, a Dodge, a Ram, a Maserati, a Peugeot, az Opel és a DS,

miközben 5 milliárd eurós (1825 milliárd forintos) éves költségcsökkentést céloz meg, méghozzá gyárak bezárása nélkül.

Az Európai Bizottság és a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) olasz-amerikai csoport nem kívánt nyilatkozni az ügyben, a francia PSA szintén nem válaszolt a kommentár kérésre.

Az új Stellantis csoport, mely olyan márkákat egyesítene, mint a Fiat, a Jeep, a Dodge, a Ram, a Maserati, a Peugeot, az Opel és a DS, várhatóan még idén meg fogja kapni az Európai Unió engedélyét az egyesüléshez Forrás: Polyák Attila

A PSA és az FCA részvényei viszont visszafordultak a lejtmenetből, miután a Reuters közzétette a várható egyesülés hírét. A PSA részvényei 3,4 százalékkal, míg az FCA részvényei 3 százalékkal emelkedtek.

Az EU monopóliumellenes aggályainak enyhítése érdekében a PSA felajánlotta a japán versenytárs Toyota Motor Corp megerősítését, amellyel közösen egy kisteherautóval kapcsolatos vállalkozást üzemeltetnek. Itt a termelés növelése és a furgonok árának közel önköltségi árra történő csökkentése jöhetne szóba.

A szakemberek visszajelzései szerint az autógyártóknak az EU zöld jelzéséhez csak finomítaniuk kellett a beadványaik engedményekkel kapcsolatos szövegrészén, de lényeges változtatásra nem került sor. Még a koronavírus-járványt sem kellett beépíteniük az egyesülés melletti érvelésbe, bár az elektromos autók gyártására való áttérés kihívásait nyilván fokozza a koronavírus-járvány.

Az FCA és a PSA úgy nyilatkozott, hogy

reményeik szerint 2021 első negyedévében befejezik az egyesülést.

A vállalatok szerint a megtakarítások mintegy 40 százalékát a termékekkel kapcsolatos kiadások csökkentése, 40 százalékát a vásárlások és 20 százalékát más területek, például a marketing, az informatika és a logisztika kiadásainak csökkentései adják majd.

Az EU tényleges döntése az egyesülésről az idei év végére, még a hivatalosnak tartott jövő február 2-i határidő lejárta előtt megszülethet.

Forrás: Reuters.com