Mi várható még idén a hazai lakáspiacon?

ingatlan vásárlás lakás adásvétel
Vágólapra másolva!
Idén körülbelül 20 ezer lakóingatlan cserélhet még tulajdonost az utolsó két hónapban, így év végére 130 ezer körüli tranzakcióval zárhat a lakóingatlanok piaca a Duna House előrejelzése szerint. A kormányzati támogató intézkedések miatti kivárás és bizonytalanság elsősorban az első lakásvásárlókat gondolkodtathatja el, ami 3-5 ezer tranzakciót érinthet az utolsó negyedévben. Aki azonnal szeretne költözni, nagyon gyorsan kell döntenie, a befektetők pedig jól járhatnak a bizonytalanabb helyzetben.
Vágólapra másolva!

A Duna House tranzakciós paramétereinek vizsgálata alapján idén a fővárosi vevők 26, míg a vidéki vevők 27 százaléka volt első lakásvásárló. A fővárosban ők átlagosan 29 millió forintért, míg vidéken 20 millió forintért vásároltak ingatlant. Az otthonteremtést támogató intézkedések elsősorban az ő helyzetüket könnyítheti meg a következő évben, így nekik érdemes átgondolni a jelenlegi vásárlási terveiket.

Az otthonteremtési támogatások a gyermeket nevelő, vagy gyermeket tervező lakásvásárlóknak jelenheti a legnagyobb segítséget, akik jellemzően első lakásukat vásárolják, esetlegesen nagyobbra cserélik eddigi kisebb lakásukat.

– nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

Hozzátette: az újépítésű ingatlanok piacának azonnal elérhető és költözhető kínálata folyamatosan szűkül, így aki néhány hónapon belül szeretne az új lakásába beköltöznie, érdemes gyorsan választania. Ráadásul a most elérhető újépítésű lakások egy része még a régi 5 százalékos áfával került a piacra, így ezeknél semmilyen árváltozás nem várható a következő évben. Igaz, a csok mellé járó áfa-visszaigénylés és az illetékmentesség ebben az esetben is biztosan a vevőnél maradó jelentős támogatás lehet jövőre, kérdés, hogy akkor mekkora kínálatból lehet majd választani.

A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

Az év végi bizonytalanság, a Budapest belvárosában érezhető árkorrekció és lassuló piac a befektetői szegmens érdeklődését is újra aktivizálhatja, hiszen egy-egy sürgősen eladó ingatlan kifejezetten jó vétel lehet ebben a gazdasági környezetben.

A reáleszközök felértékelődésével és így az ingatlanpiaci befektetések erősödésével továbbra is számolnak a gazdasági szakemberek,

amelyek így idén év végén és jövőre is újra emelkedő befektetői aktivitást eredményezhetnek, a turizmus kiesése okozta rövidtávú lakáskiadások átmeneti eltűnésének ellenére is.

Véget ért egy korszak a hazai ingatlanpiacon

Emelkedett a 30 millió forintnál olcsóbban eladó használt lakások aránya a fővárosban: egy éve még a teljes kínálat 20 százalékát adták, most már 24 százaléknál járnak. A megyeszékhelyeken eközben a 20 millió forint alatti áron kínált használt lakások részesedése országos átlagban 39 százalékról közel 41 százalékra emelkedett.

A vevők esetében a befektetői vásárlások aránya a koronavírus járvány okozta bizonytalanság miatt az év eleji 40-45-ről 28-30 százalék körülire esett vissza a nyári és őszi hónapokban a budapesti ingatlanpiacon. A befektetők az elmúlt hónapokban a 35-45 millió forint közötti, átlagos méretű ingatlanokat keresték a leggyakrabban.