Remekelt a harmadik negyedévben a világ harmadik legnagyobb gazdasága

japán gazdaság, piac, költekezés, illusztráció
Vágólapra másolva!
A vártnál nagyobb növekedést ért el a japán gazdaság a harmadik negyedévben, de évekbe telhet a gazdasági teljesítmény visszaállítása a járvány előtti szintre.
Vágólapra másolva!

A harmadik negyedévben 5,0 százalékkal nőtt a japán bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévihez képest a kormányhivatal (Cabinet Office) előzetes becslése szerint. A második negyedévben rekordnagyságú, 8,2 százalékos volt a negyedéves GDP-csökkenés. A piac 4,4 százalékos negyedéves GDP-növekedést várt a harmadik negyedévre.

Az idei harmadik negyedévben négy egymást követő negyedéves csökkenés és stagnálás után első alkalommal nőtt a japán bruttó hazai termék.

A január-márciusi negyedévben 0,6 százalékkal csökkent a japán GDP, 2019 negyedik negyedévében pedig 1,8 százalékkal. A tavalyi harmadik negyedévben stagnált a japán gazdasági növekedés.

illusztráció Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

A külpiaci kereslet, vagyis az export és az import különbözete 2,9 százalékponttal járult hozzá a harmadik negyedévi GDP-növekedéshez, köszönhetően az export 7,0 százalékos növekedésének. Az állótőke-beruházások viszont 3,4 százalékkal csökkentek, ami a gazdasági szereplők körében továbbra is meghatározó bizonytalanságra utal.

Évesítve 21,4 százalékkal nőtt a japán GDP a harmadik negyedévben a második negyedévi 28,8 százalékos visszaesés után. Mindkettő rekord. A piac 18,9 százalékos évesített GDP-növekedést várt a harmadik negyedévre.

A harmadik negyedévben 4,7 százalékkal nőtt a lakossági fogyasztás az előző negyedévihez képest, ami elmaradt a várt 5,1 százaléktól, de fordulatot vett a második negyedévi 3,1 százalékos csökkenés után.

Japán több lépésben már 2,2 ezer milliárd dolláros gazdaságösztönző intézkedéseket léptetett életbe a járvány hatásainak a kivédésére és ellentételezésre. Gazdasági szakértők a 2021 márciusával záró folyó pénzügyi évre 5,6 százalékos GDP-csökkenést várnak a világ harmadik legnagyobb gazdaságától és arra számítanak, hogy évekbe telik a gazdasági teljesítmény visszaállítása a járvány előtti szintre.