Elképesztő méretűre nőtt Kína digitális gazdasága

China Chinese Internet netizen cyber --FILE--Chinese passengers use messaging app WeChat of Tencent on their smartphones on a metro train in Nanjing city, east China's Jiangsu province, 22 April 2016.

China, with 700 million mobile Internet users, has
Zene, képek, videó - bármi jöhet
Vágólapra másolva!
Egy friss jelentés szerint lenyűgöző méreteket ölt Kína digitális gazdasága, meghaladva az 5000 milliárd dolláros szintet.
Vágólapra másolva!

A kínai kibertér kutatással foglalkozó akadémia (Chinese Academy of Cyberspace Studies) úgy számol, hogy Kína digitális gazdaságának teljes mérete 2019-ben elérte a 35.800 milliárd jüanos szintet, ami 5450 milliárd dollárnak felel meg.

Ezzel a digitális gazdaság a teljes kínai GDP 36,2 százalékát adta

– írja az RT.com.

A jelentés rámutatott, hogy a koronavírus-járvány igencsak megnövelte az országban az internet jelentőségét, a digitális gazdaság eszközei pedig egyébként is nagyban hozzájárultak a járvány elleni harchoz.

Kína 15 év alatt átalakítaná a technológia jövőjét

A kínai vezetés 2035-ig teljesen átalakítaná a technológia globális jövőjét, amiben a világ második legnagyobb gazdaságának központi szerepe lenne. Egyes iparági szereplők szerint azonban Peking impozáns tervének nagyobb a füstje, mint a lángja. A várakozások szerint Kína idén teszi majd közzé a nagyszabású, China Standards 2035 elnevezésű tervét, amely a következő 15 évben meghatározná a globális technológiai fejlődés irányát.

A hivatalos adatok szerint pedig idén májusban a kínai száloptikai hálózat már lefedte az összes városi és vidéki térséget, a szélessávú internet előfizetők aránya pedig a globális élvonalba került.

2019-ben egyébként összesen 5,44 millió 4G állomás volt Kínában, miközben a mobiladat-forgalom elérte a 122 millió GB-ot – ami globálisan a legnagyobb szám volt.

2020 szeptemberéig Kína összesen több mint 480 ezer 5G állomást épített ki.

Ezzel párhuzamosan az ország e-kereskedelmi tranzakcióinak összértéke 34.810 milliárd jüan (5200 milliárd dollár) volt 2019-ben, ami 6,7 százalékos növekedést jelentett a megelőző évhez képest.