Bizonytalanság övezi, hova tűnt 50 milliárd fontnyi bankjegy

új angol font
An Indian currency exchange worker counts out British pound sterling notes in New Delhi on June 27, 2016. The pound sank on June 27 to 30-year lows while most stock markets tumbled following Britain's decision to leave the European Union, with traders fearing it will lead to months of uncertainty. / AFP PHOTO / MONEY SHARMA
Vágólapra másolva!
Az államháztartási kiadások ellenőrzésével foglalkozó biztottság - és néhány képviselő - erőteljes kritikát fogalmazott meg a Bank of England irányába, mert a brit központi pénzintézetnek állítólag fogalma sincs arról, hol lehet 50 millárd fontnyi (azaz közel 20 ezer milliárd forintnyi) bankjegy. 
Vágólapra másolva!

A Guardian szerint, az elképesztő összegű bankjegyállomány példányai úgy keringenek a gazdaságban, hogy az intézménynek nem nagyon van elképzelése arról, hol lehetnek, és - az állítások szerint - nem is nagyon töri magát, hogy megpróbálja ezt közvetett módszerekkel megállapítani.

A pénzmennyiséget ugyanis nem ellopták, vélhetően nem is semmisült meg, egyszerűen hiányzik a pénzügyi nyilvántartásokból.

A National Audit Office kormányhivatal szerint, az 50 milliárd fontnyi bankjegy egy jelentős részét külföldön használták vagy használják jelenleg is különféle tranzakcióknál. Egy másik jelentés viszont azt emeli ki, hogy

ennek a pénznek a jelentős része valószínűleg a háztartásokban van, az ágymatracok alatt vagy a párnacihában, be nem jelentett és nem számon tartott lakossági megtakarításként.

Ezzel egyékbént egybevág az a körülmény, hogy az idei évben - a digitiális fizetések terjedése mellett is - a briteknél kilőtt a készpénzforgalom: a Covid-19 járvány miatt ugyanis az emberek felhalmozásba kezdtek a fontból. Egy biztos - állítják a jelentések -, mégpedig az, hogy a Bank of England látóköréből egyszerűen kikerült 50 milliárd font.

Illusztráció Forrás: AFP/Money Sharma

Az intézmény szóvivője ugyanakkor visszautasította ezeket a vádakat. Azt nyilatkozta, hogy a Bank of England feladata az, hogy kielégítse a bankjegyek iránti szükségleteket. Ezt a múltban is megtette és a jövőben is meg fogja tenni.

Ugyanakkor a lakosságnak nem kell feléjük beszámolnia arról, miért akarnak otthon nagy mennyiségű bankjegyet tartani a háztartások.

Ez tehát azt is jelenti, hogy a bankjegyek nem tűntek el sehonnan - tette hozzá a szóvivő.