Visszakapja régi fényét a csodálatos Benczúr kastély Szécsényben

A Benczúr-kúria
Vágólapra másolva!
Nagyszabású turisztikai beruházás indul el a Nógrád megyei Szécsényen, már kiválasztották a Nemzeti Vár- és Kastélyprogramban megújuló Benczúr-kúria projektjének kivitelezőjét is.
Vágólapra másolva!

A Magyar Építők cikke szerint a munkálatokat a szentendrei központú Belvárosi Építő Kft. végezheti el, mintegy 898 millió forintból: a romos állapotban lévő műemléképület turisztikai felújítása a cél.

A Nógrád megyei kastélyt az 1700-as években építették a Dolány feletti dombon, az 1900-as években került Benczúr Gyula festőművész tulajdonába.

A magyar akadémikus történeti festészet ismert képviselője életének fennmaradó részét a kúriában töltötte, és történelmi értékű bútorzatot gyűjtött össze, illetve egy műtermet is építtetett. A munkássága előtt tisztelegve a települést Benczúrfalvára nevezték át: ma Szécsény városhoz tartozik.

Tudja, hol található a legtöbb vár és kastély a világon?

A világon sehol másutt nincs annyi vár és kastély, mint Németországban. Nem is tudják pontosan, hány ilyen építmény található az országban, de egyes becslések szerint számuk a 25 ezret is meghaladhatja. Az európai szinten ennek a területnek a kutatásával foglalkozó intézet 2018-ban megkezdte a pontos számbavételüket, de ez a feladat várakozásaik szerint akár tíz évet is igénybe vehet.

A művész 1920-as halálát követően szálláshelyként működtették a kastélyt, amely a világháború során súlyos károkat szenvedett.

Miután 1950-ben felújították a kúriát, az évtizedeken keresztül a település oktatási és kulturális központja volt.

Később azonban csak raktárként használták, és leromlott az állapota.

A Benczúr-kúria Szécsényben Forrás: Origo

A projekt befejeztével után az épület történelmét, korábbi funkcióját bemutató kiállításoknak ad majd otthont a kúria.

Az épületben tartanak kulturális és művészeti programokat és alkotótáborokat is. Ezzel együtt a restauráció és fejlesztés hangsúlyozott célja Benczúr Gyula alkotásainak a modern technika által való bemutatása.