Hazai webshopokban, főleg bankkártyával vásárolnak a magyarok

bankkártyás érintésmentes vásárlás, bankkártya, bevásárlás
Vágólapra másolva!
Nőtt itthon a bankkártyás forgalom a harmadik negyedévben - írta a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján. Egyre többen vásárolnak az interneten, miközben csökken a készpénzfelvételek száma.
Vágólapra másolva!

A lap szerint a külföldi vásárlási forgalom kissé visszaesett 2019 harmadik negyedéhez képest: a darabszámnál 0,6, az értéknél pedig 7,8 százalékos csökkenést regisztrált az MNB.

Látványosan

nőtt ugyanakkor éves összevetésben az interneten keresztül végrehajtott kártyás tranzakciók száma és értéke

is: az előbbiek mennyisége - a belföldi és a külföldi tranzakciókat is figyelembe véve - 33,9 százalékos bővülést követően megközelítette a 49,8 milliót, az utóbbi pedig 30,6 százalékos növekedéssel 605,2 milliárd forintot tett ki.

Nő a bankkártyás forgalom (képünk illusztráció) Forrás: Shutterstock

Készpénzfelvételre viszont ritkábban használták a bankkártyákat:

a 24,4 millió belföldi tranzakció 8,4 százalékos, a 2073,7 milliárd forintos érték pedig 4,9 százalékos éves visszaesést mutat. A kártyás készpénzbefizetések értéke erőteljesen, 23,6 százalékkal nőtt egy év alatt, és megközelítette a 420 milliárd forintot.

A harmadik negyedév végén 10,47 millió bankszámlát vezettek Magyarországon, 1,3 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. A kibocsátott bankkártyák száma viszont 3,3 százalékkal, 9,72 millió közelébe emelkedett - írta a lap.