Így roppantja meg a turizmust a koronavírus

Kínai turisták
Tourists pose for selfies in front of Chinese national flags at a park during the National Day and Mid-Autumn Festival holiday in Beijing, China, 1 October 2017. Tourism income in China rose 12.2 percent year on year on Sunday (1 October 2017), the first day of the country's National Day holiday, China National Tourism Administration (CNTA) said. Total tourism revenue hit 96.5 billion yuan (14.5 billion U.S. dollars), according to the CNTA. The country's major tourist destinations received a total of 113 million visitors on Sunday, up 10.5 percent year on year.
Vágólapra másolva!
Hatalmas pofont kapott a francia turisztikai szektor a kínai koronavírus-járvány kitörése miatt. A francia pénzügyminiszter szerint az elmúlt időszakban 30-40 százalékos volt a turizmus visszaesése. Ezzel együtt Vietnám turizmusa is megroppant az utóbbi hetekben, de a globális szektor egésze is bajban van, tekintve, hogy a kínai turisták hatalmas erővel bírnak a világ turisztikai iparágában.
Vágólapra másolva!

Miközben a kínai koronavírus iparágak egész sorában érezteti a negatív hatásait, van néhány szektor, amely esetében a következmények kiemelten súlyosak. Ilyen például a globális turizmus, ahol a kínai utazók óriási erővel bírnak.

A kínai turisták ugyanis ma már a globális külföldi turizmus legnagyobb vásárlóerejét adják. Jól mutatja ezt, hogy

míg 2000-ben csupán 4,5 millió kínai utazó volt jelen a szektor egészében, 2018-ra ez a szám fölment 150 millióra.

A várakozások szerint pedig a 2020-as években ez a szám megduplázódhat.

Eközben a kínai turisták vásárlásai mára 277 milliárd dollárt jelentenek a szektor számára. Az összesen 1700 milliárd dolláros iparágban ez 16 százalékos arányt jelent.

A francia vonzerő is megcsppant

A vártnál 30-40 százalékkal kevesebb turista érkezett Franciaországban az elmúlt időszakban, elsősorban a kínai koronavírus-járvány kitörése miatt – mondta a CNBC-nek Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter.

Ez pedig, természetesen, igen komoly hatással van a francia gazdaság egészére nézve

– tette hozzá Le Maire Rijádban, vasárnap, a G20 országok pénzügyminisztereinek találkozóján. Eddig mintegy 80 ezer koronavírusos beteget regisztráltak, a halálesetek száma pedig több mint 2500.

Nagyot zuhant a Franciaországba utazó turisták száma Forrás: AFP/Eric Feferberg

Ahogy azonban a járvány miatt több repülőjáratot töröltek, a turisták pedig inkább elhalasztják az utazásaikat, drámaian lecsökkent a kereslet a légiközlekedési szektorban. Amellett, hogy eddig több mint 200 000 járatot kellett összesen törölni, a napokban olyan elemzés is született, amely szerint a légiközlekedési szektor a járvány legnagyobb vesztese.

Franciaország pedig különösen megszenvedi a nemzetközi turizmus beszakadását, mivel a turisták által legtöbbet látogatott országról van szó. A francia Külügyminisztérium közlése szerint 2018-ban 89,4 millió látogató érkezett Franciaországba, a turizmus pedig a bruttó hazai termék (GDP) közel 8 százalékát adta.

Ráadásul évente nagyjából 2,7 millió kínai turista utazik Franciaországba, azonban ma már világossá vált, hogy idén ez a szám sokkal alacsonyabb lesz

– mint ahogy arra Le Maire is figyelmeztetett az interjúban.

A vasárnapi adatok szerint Franciaországban eddig 12 esetben regisztráltak koronavírusos beteget, és egy személy halt meg a betegség következtében az országban.

Vietnám szenvedése

A külföldre utazó kínai turisták azonban elsősorban az ázsiai térségből választanak maguknak célállomást. Tavaly az első 10 vezető külföldi ország mindegyik ázsiai volt – Hongkong fölényesen vezetett, míg a második Makaó, a harmadik pedig Thaiföld lett.

A tavaly hatodik helyre befutott Vietnám pedig már jelezte, a koronavírus komoly veszteségeket jelent számára a turizmusban.

Az ország illetékes minisztériuma úgy számolt, hogy az iparág 3-4 milliárd dolláros közvetlen veszteséget szenvedhet el a járvány miatt.

Ez pedig Vietnám számára különösen nagy gondot jelentene, mivel az ország turisztikai iparága látványos növekedést produkált az elmúlt években – írja a Business Insider. A Turisztikai Minisztérium számai alapján 2019-ben több mint 18 millió külföldi turista érkezett az országba, 16,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A repülés a koronavírus- járvány eddigi legnagyobb vesztese

A légitársaságok világszerte majdnem 30 milliárd dollárt bukhatnak idén a bevételeikből a koronavírus-járvány miatt - mondja a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség. Elég egyértelműnek tűnik tehát, hogy a légiközlekedés lesz a járvány legnagyobb vesztese. Több mint egy évtized után először fordulhat elő, hogy a globális légiközlekedésben csökkenni fog a kereslet.

A kínai utazók pedig tipikusan több mint 30 százalékát adják a külföldi turistáknak. Ahogy azonban Kína visszatartja a külföldre utazókat, Vietnám pedig megtiltotta a beutazást, ez a szám most hatalmas zuhanásnak indult.

Noha egyelőre Vietnám még nem módosította a hivatalos gazdasági növekedési céljait 2020-ra, egyes elemzők szerint valószínűtlen, hogy az ország képes lesz tartani a korábban várt növekedési szintet.

Egy korábbi kormányzati tanácsadó, Le Dang Doanh, a Business Insidernek úgy nyilatkozott, a koronavírus hatásai nagyjából 1 százalékponttal fogják lehúzni az eredeti, 6,9 százalékos növekedési célt – vagyis a reális GDP-növekedés 6,0-5,9 százalékos lehet.