Láthatatlan pénzt akar Venezuela az aranyáért és a kőolajért

Venezuela gazdaság gazdasági csőd Caracas olaj munkás
A worker of the Petroleum company of Venezuela watches a fellow worker on the climbing tower, 22 September 2000, in Maracaibo, Venezuela. (FILM) AFP PHOTO/ Juan BARRETO Un trabajador de la empresa Petroleo de Venezuela obseva a un companero en una torre escaladora, el 22 de setiembre de 2000, en la ciudad de Maracaibo, Venezuela. La Federacion de Trabajadores Petroleros (Fedepetrol) convoco ayer, con exito una huelga indefinida del sector, que fue acatada por entre el 90 y 95% de los trabajadores, segun aseguro Carlos Ortega, presidente de Fedepetrol. (FILM) AFP PHOTO /Juan BARRETO / AFP PHOTO / JUAN BARRETO
Vágólapra másolva!
Venezuela az országban termelt kőolajat és az arany egy részét nemzeti kriptovalutájáért fogja értékesíteni.
Vágólapra másolva!

Nicolas Maduro venezuelai elnök azt mondta, hogy a jövőben petróért adják majd a kőolajat és az arany egy részét, és hogy már aláírt szerződések vannak arról, hogy a vásárlók petróval fizetnek a venezuelai vasért, acélért és az alumíniumért.

Venezuelai olajmunkások Forrás: AFP/Juan Barreto

Az államfő szerint sikeresen halad a petro fokozatos bevezetése az országon belül.

Így például az év végi ünnepekre időzített plusz juttatásokat a nyugdíjasok és az állami tisztviselők kriptovalutában kapták meg.

A petrót 2018 február 20-án vezették be. A petro fedezetét az ország olajtartaléka adja. Egy petro 1 hordó (1 hordó=159 liter) venezuelai kőolaj árának felel meg.

A venezuelai kormány részben a kriptovaluta kibocsátásával tervezi helyreállítani a megroggyant gazdaságot.

A dél-amerikai ország a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik, a térség legnagyobb olajtermelője, a világ egyik vezető olajexportálója. Az olajágazat adja Venezuela devizabevételének nagyobbik részét.