A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján negyedévente közzéteszi a nagy összegű adóhiánnyal rendelkező adózók listáját. Már elérhető az idei első lista, mely a tavaly év végi állapotokat tükrözi.

A listán 86 adózó - cég és magánszemély együttesen - szerepel. A legnagyobb adótartozást felhalmozó cég jelenleg 977,591 millió forinttal tartozik az államnak, melyre az adóhivatal további 601,366 millió forint bírságot, illetve pótlékot szabott ki, így a szentendrei cég - a mely kétszer is szerepel a listában - teljes tartozása már meghaladja a másfél milliárd forintot.

Egy csongrádi magánszemély vezeti az egyéni vállalkozók listáját, 546,265 millió forinttal, melyre 1107,598 millió forintos bírság, illetve pótlék jut, így összesen 1,653 milliárd forintra rúg a teljes tartozás.

A legnagyobb tartozással rendelkező adósnak közel hárommilliárd forintot kéne fizetnie az államnakFotó: Szabó Gábor - Origo

Az adótartozás és a megállapított jogkövetkezmény együttes összegét tekintve azonban nem ezek az adózók vezetik a listát, hanem egy csomádi vállalkozás, ahol együttesen 2,912 milliárd forintos tartozás halmozódott fel. Ennek azonban a megállapított adóhiány csak mintegy harmadát teszi ki.

A lista legkisebb összegű együttes (adóhiány plusz jogkövetkezmény) tartozását egy miskolci magánszemély halmozta fel. Az ő esetében 15,746 millió forint a befizetendő összeg, amiből az adótartozás meghaladja a tízmillió forintot.

Forrás: Nav.gov.hu