Újabb külföldi bankkal hozták hírbe az OTP-t

OTP Bank
Vágólapra másolva!
Újabb bank felvásárlásával hozták hírbe az OTP-t Romániában, az eladó a török Garanti lehet. Az akvizíció nélkül az OTP Romania a szlovák leány sorsára juthat.
Vágólapra másolva!

A Garanti BBVA előrehaladott tárgyalásokat folytat az OTP-vel romániai leányának eladásáról – írta a Profit.ro hírportálra hivatkozva a Világgazdaság. Az OTP a gazdasági napilap kérdésére

nem kommentálta a híreket, de általánosságban elmondták, hogy folyamatosan vizsgálják az akvizíciós lehetőségeket, elsősorban azokban az országokban, ahol már jelen vannak.

A Garanti Romania közvetlenül a törökországi Garanti BBVA tulajdona, amelynek 49,85 százalékos nagyrészvényese a globális szereplőként is ismert Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) – a nagybank elsődleges piaca Spanyolország és Latin-Amerika. A nagyrészvényes tavaly úgy döntött, hogy a BBVA márkanév alá bevonja a Turkiye Garanti Bankasit, a kisebb – a ciprusi, a máltai a holland és a román – bankok hivatalos neve egyelőre nem változott.

Forrás: Origo

A romániai Garanti eszközeinek értéke 2018 végén 10,26 milliárd lej volt (egy euró 4,78 lej), aminek alapján a tízes toplista utolsó helyén szerepelt 2,27 százalékos piaci részesedéssel.

Nagyjából hasonló méretű az OTP román leánya is, 2018 végén az OTP Romania 2,45 százalékot tudhatott magáénak a piacból a 11,06 milliárd lejt kitevő eszközérték alapján.

A Garanti felvásárlásával tehát

az OTP nagyjából 5 százalékra növelné piaci részesedését, amivel a nyolcadik helyre ugrana a toplistán, közvetlenül az állami CEC Bank mögé.

Kérdés azonban, hogy milyen áron juthatna a bankhoz az OTP, a törökök ugyanis aligha lehetnek lépéskényszerben, hiszen a Garanti gyakorlatilag 2013 óta – a 2016-os évet kivéve – termeli a profitot. Igaz, mindezt alacsony marzsok mellett teljesíti, a Garanti 11, illetve 9 százalékos tőkearányos megtérülési mutató (ROE) mellett üzemelt 2017-ben és 2018-ban, miközben a piaci átlag 13, illetve 15 százalék volt.