Kilőtt az olaj ára a koronavírus ellenszerének hírére

olaj kitermelés olajkitermelés
2856141 05/21/2016 An oil pumpjack in the Seversky district of the Krasnodar Territory. Vitaliy Timkiv/Sputnik
Vágólapra másolva!
Három százalékot is meghaladó áremelkedéssel reagáltak az olajpiacok arra a hírre, hogy megtalálták a hatékony ellenszerét a világ második legnagyobb olajfelhasználója, Kína gazdasági aktivitását korlátozó koronavírusnak.
Vágólapra másolva!

A Brent nyersolaj ára tizenegy óra előtt 2,63 százalékkal állt magasabban, hordónként 55,38 dolláron. Az ár 55,72 dollárnál is járt, ami 3,2 százalékos növekedésnek felel meg.

A WTI ára 2,46 százalékkal drágult, 50,83 dolláron, de volt 50,93 dollár is, 2,6 százalékos emelkedéssel.

A kínai Changjiang napilap beszámolója szerint

a Csöcsiang Egyetem kutatói előállítottak két olyan szert is, amely hatékony a vírus ellen.


A brit Sky News ettől függetlenül arról számolt be, hogy az Imperial College London kutatói "jelentős előrelépést" értek el a koronavírus ellenszerének a kidolgozásában, megjegyezve ugyanakkor, hogy a már folyamatban lévő járvány megállításához "ez már késő".

A vírus terjedésének megállítására Kína közlekedési korlátozásokat rendelt el, ami az alacsonyabb üzemanyag igény miatt több finomítónál is a termelés csökkentéséhez vezetett.

Szakértői becslések szerint a járvány 0,5 százalékkal is csökkentheti a globális olajkeresletet idén.

Emelkedésnek indult az olaj ára arra a hírre, hogy megtalálhatták a koronavírus ellenszerét Forrás: Sputnik/Vitaliy Timkiv

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a nagy olajtermelők, közöttük Oroszország (OPEC+ néven ismert) együttműködése kedden a járvány olajpiaci következményeiről egyeztetett Bécsben.

Az OPEC+ értesülések szerint kész napi 500 ezer hordóval növelni érvényben lévő önkéntes termelés korlátozását.

Az OPEC+ 2018 decemberében létrejött megállapodása alapján 2019. január elsejétől napi 1,2 millió hordóval korlátozta kitermelését az olajpiac stabilitásának és így az árak alátámasztásának érdekében. A tavaly ősszel meghosszabbított megállapodás hatálya márciusban jár le.