Sok autós nem tud róla, pedig brutális bírság járhat érte

dugó, Budapest
Budapest, 2017. november 27. Forgalmi dugó Budapesten, a Hungária körúton 2017. november 27-én. A kínai miniszterelnök látogatása és a Kína-Kelet-Közép-Európa (KKE) csúcstalálkozó miatt forgalomkorlátozásokat vezettek be a fővárosban. MTI Fotó: Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Komoly szigorral büntetik azokat az autósokat, akik kiskorú vagy terhes utas mellett gyújtanak rá a kocsiban. Több környező országban már érvényben van a tiltás, és számos európai állam tervezi bevezetni a pöfékelő sofőrök büntetését. Magyarországon is régóta vita van a dohányzási szabályok szigorításáról.
Vágólapra másolva!

Szigorúan büntetik azokat az autósokat, akik kiskorú vagy terhes utas mellett gyújtanak rá a kocsiban. Több környező országban már érvényben van a tiltás, legutóbb a belga parlament fogadta el a szigorítást, így 2021-től Belgiumban minden olyan kocsinak füstmentesnek kell lennie, amelyben gyermekek utaznak, a belga parlament egyhangúlag fogadta el nemrég a szigorítást - írja a Pénzcentrum.

Más európai országban, például a skandináv országokban, Hollandiában és Lengyelországban is fontolgatják a szigorítás bevezetését, és Németországban is jó ideje napirenden van a téma.

Ahhoz pedig, hogy nagy büntetéseket összeszedjen egy magyar autós, elég átruccannia Ausztriába, ahol már érvényben van a tilalom: tilos rágyújtani az autóban, ha a járműben legalább egy 18 éven aluli utazik. Ha valaki megszegi a szabályt, első körben 100 euróra (kb. 34 ezer forint) büntetik, visszaesők esetén a legfelső határ ennek a tízszerese is lehet.

  • Olaszországban is tilos cigarettázni a kocsiban, ha terhes nő vagy kiskorú is utazik benne. Ott, ha 12 év alatti gyermek vagy terhes nő jelenlétében dohányzik valaki az autóban, 500 és 5000 euró (kb. 170 ezer és 1 millió 700 ezer forint) közötti bírságot szabnak ki, ha pedig 12-17 év közötti gyerek van a járműben, akkor az előbbinek a fele a büntetési tétel.
  • Érvényben van a tiltás a görögöknél is, ahol akár 1500 eurós (több mint 500 ezer forintos) büntetést is kiszabhatnak, ha valaki 12 éven aluli utas jelenlétében gyújt rá.
  • Cipruson ennél lazább a szabályozás, ha valaki 16 évesnél fiatalabb utas mellett pöfékel, arra maximum 85 eurós (28 ezer forintos) büntetészt szabnak ki.
Forgalmi dugó Budapesten, a Hungária körúton Forrás: MTI/Mónus Márton
  • Franciaországban is szabálysértésnek számít, ha valaki 18 éven aluli utas mellett cigizik a kocsiban, ott a büntetési tétel általában 68 euró (23 ezer forint).
  • A Brit-szigeteken is vaskos csekk jár a kiskorúak melletti cigizésért: Írországban tilos dohányozni az autóban, ha 18 éven aluli is utazik benne, akit rajtakapnak, annak legalább 100 eurót (kb. 34 ezer forintot) kell fizetnie.
  • Skóciában ugyanezért legalább 100 fontot (40 ezer forintot) kell fizetnie a szabálysértőknak, itt enyhítés, hogy a német autóklub összegzése szerint az e-cigire nem vonatkozik a tiltás.
  • Hasonlóan Angliához és Waleshez, ahol legalább 50 font (20 ezer forint) a büntetése azoknak, akik 10 év alatti utasok mellett gyújt rá.

A magyarok évente 700 milliárd forintot költenek dohánytermékekre, a tüdődaganatos betegek 85 százaléka dohányzik - olvasható a cikkben.