Életveszélyt okozó készítményre figyelmeztetnek a kardiológusok

gyógyszer
Vágólapra másolva!
Olyan készítményt árulnak az interneten szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére, amelynek alkalmazása akár életveszélyes állapotot is okozhat - közölte a Magyar Kardiológusok Társasága.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint

a készítmény reklámja téves kórélettani magyarázatot ad a magas vérnyomás kialakulásáról, a készítménnyel kapcsolatban pedig képtelenségeken alapuló hatásmódot közöl.

A szerek - a reklám szerint - általános értisztító hatásúak és a magas vérnyomás mellett alkalmasak a szív- és érrendszeri betegségek - például az infarktus, a stroke, valamint egyéb érelzáródások - megelőzésére. A reklámokat közvetítő internetes oldalakon

hamisan azt állítják, hogy a szer használatát bizonyos elismert szívsebészek támogatják, és hamisan jelölnek meg magyar - nemzetközileg elismert és országos - intézményeket is, akik a készítmény fejlesztésében közreműködtek.

A társaság felhívta a figyelmet: az anyagi haszonszerzésre irányuló reklámok arra biztatják a betegeket, hogy magas vérnyomásukat a kizárólag a honlapjukon megrendelhető készítménnyel kezeljék, vagyis hogy hagyják el az orvos által előírt terápiát, ez pedig akár életveszélyes állapotot is okozhat.
A készítmény továbbá azért is veszélyes, mert bevizsgálatlan, összetétele ismeretlen, illetve különböző oldalakon eltérő növényi összetevőket írnak.

Illusztráció Forrás: Steve Buissinne / Pixabay

A társaság a kialakult helyzetet jelezte a szakhatóságnak, és jogi lépések megtételét mérlegeli szakértők bevonásával, továbbá

arra kéri a betegeket, hogy internetes tartalmak alapján soha ne kezdjenek vagy hagyjanak abba terápiát háziorvosuk, kezelőorvosuk megkérdezése nélkül.

A Magyar Kardiológusok Társasága nem végez reklámtevékenységet konkrét készítményekkel kapcsolatban és kizárólag szakmai (www.mkardio.hu) és laikusoknak szóló honlapján (www.hazipatika.com/szivderito) keresztül juttat el hiteles és mérvadó ismereteket a bizonyított és biztonságos kezelési lehetőségekről - olvasható a közleményben.