Ahogy terjed a koronavírussal kapcsolatos félelem a világban, egyre nagyobb veszteségekeket szenved el az európai turizmus. Egy uniós tisztviselő szerint az iparág már most is havi 1 milliárd eurót veszít a járvány miatt.

A turizmus globálisan is az egyik legnagyobb vesztese a koronavírus-járványnak. Ez a hatás pedig Európát sem kerüli el. Az uniós belső piacért felelős biztos, Thierry Breton a napokban úgy nyilatkozott, a szektor már most is havi 1 milliárd eurót veszít a vírus következtében – írja az RT.com.

Mindeközben az EU Utazási Bizottsága (European Travel Comission) hangsúlyozta, az európai GDP-nek 10 százaléka származik a turizmusból, de ez egyes államokban (például Spanyolországban és Olaszországban) eléri a 14 százalékot is.

Folyamatos veszteségeket szenved el az európai turizmusForrás: AFP/robertharding/Graham Lawrence

Nemrég egyébként a francia pénzügyminiszter is jelezte, hogy országa számára komoly pénzügyi kiesést jelent a globális turizmus megroppanása. Párizsban a világ leglátogatottabb múzeumának számító Louvre a múlt héten be is zárta a kapuit, ahogy a dolgozók nem voltak hajlandók felvenni a munkát a koronavírustól való félelemre hivatkozva. Tavaly a Louvre-nak 9,6 millió látogatója volt, akiknek majdnem kétharmada külföldről érkezett.

A szállodai foglalások lemondása Olaszország egyes területein már eléri a 90 százalékot, miközben az ország gazdaságának 13 százalékát adja az iparág.

Egyes szakértők pedig már úgy nyilatkoznak, hogy már most látszik, hogy a nyári turisztikai szezon valószínűleg hatalmas veszteségeket fog jelenteni a szektornak. Az elemzők emellett sietnek leszögezni, amennyiben a járvány elhúzódik, úgy beláthatatlan következmények várnak az iparágra.