A San Francisco övezetéhez tartozó üzletek és áruházláncok közül egyre több dönt úgy, hogy egy bizonyos időszakban csak időseket és krónikus betegeket engednek be a boltjaikba. Az intézkedéssel szeretnék csökkenteni a lehetőségét annak, hogy az időseket megfertőzzék a fiatalabb vásárlók, hiszen rájuk sokkal veszélyesebb a koronavírus.

Az egyik első bolt, amely bevezette az intézkedést, a Zanotto's Market volt San Joséban. Az üzletlánc tulajdonosa szerint az intézkedést az idősek és a krónikus betegségben szenvedők védelmében hozták. Így biztosítani tudják, hogy a 65 év fölöttiek, valamint az egészségügyileg jobban veszélyeztetettek a számukra lehető legbiztonságosabb körülmények között vásároljanak.

A Zanotto's intézkedését azóta a boltok jelentős része átvette és mindenhol egy bizonyos nap, vagy napok valamely időszakában csak az említett csoportokat engedik be az üzletekbe.

IllusztrációForrás: AFP/Getty Images/David Dee Delgado

A britek néhány napja hasonló intézkedéseket vezettek be. A szigetországban a bankok és az élelmiszerüzletek is a korai órákat az időseknek szentelik. Így a vírusnak leginkább kitett korcsoport közvetlen a boltok fertőtlenítése után kezdhet vásárolni, így kisebb a fertőzés esélye.

Izlandon jelenleg is zajlik a tervezése annak, hogy a boltok szerdánként a nyitás követő két órában csak az időseket szolgálják ki. Ugyan erre törvényi kötelezettség még nem született, azonban a kormány erősen ajánlja az üzletvezetőknek az intézkedés bevezetését.