Átálltak a szakképző iskolák a szájmaszkok varrására

2020.03.30. 08:31

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint átálltak a szakképző iskolák a szájmaszkok varrására, és jelenleg 15 centrumban készülnek védőfelszerelések.

A Magyar Nemzet értesülései szerint villámgyorsan átálltak a szájmaszkok varrására a szakképzési centrumok, emellett pedig a nyugdíjas dolgozók támogatásáért is összefogtak. Összesen 15 iskolában zajlik az alapanyagok beszerzése és elkészítése, köztük a Karcagi, Pécsi, Székesfehérvári, Szerencsi és a Váci Szakképzési Centrumban, ahol már erre a célra létrehozott tanműhelyeket is megnyitottak. 

Dudás Tibor, a Váci Szakképzési Centrum (VSZC) kancellárja elmondta, hogy elsősorban a női szabó képzésre járó végzősök és tanáraik kapcsolódtak be a munkába a váci Király Endre Szakgimnáziumból és a gödöllői Madách Imre Szakgimnáziumból. Javarészt otthonról dolgoznak a diákok, de azok, akiknek nincs varrógépe, kisebb csoportokba fogtak össze, és a járványügyi óvintézkedéseket fokozottan betartva ők a tanműhelybe is bemehetnek.

IllusztrációForrás: MTI/Vasvári Tamás

Medgyesiné Győri Márta, a VSZC Király Endre Szakgimnáziumának oktatója hozzátette, hogy 

háromrétegű, munkavédelmi alapanyagból készülő textilmaszkokat varrnak, amelyek nagyon magas hőfokon is moshatóak, és fertőtleníteni is lehet őket.  Megjegyezte, hogy odafigyelnek a részletekre is, így a maszkok külső és belső színe különbözik, így egyszerűbb helyesen hordani a maszkokat. Hozzátette, hogy első körben 1400 darabot készítenek a szájmaszkokból, de szükség esetén folytatják a munkát.