Lényegében lenullázhatja Ázsia idei gazdasági növekedését a koronavírus-járvány. A Nemzetközi Valutaalap szerint ugyanis jelenleg egy "súlyos és példa nélküli" válsággal néz szembe a térség, melynek gazdasági aktivitását Kína sem fogja tudni megmenteni.

Drámai jóslattal állt elő a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az ázsiai gazdaságok idei teljesítményével kapcsolatban. A szervezet szerint ugyanis a térségben (összességében) 2020-ban lényegében nem lesz gazdasági növekedés. Ezzel a régió az elmúlt 60 év legrosszabb teljesítményét produkálhatja. „Ez a válság eddig példa nélküli. Rosszabb, mint a globális pénzügyi krízis volt, és Ázsia sem immunis a károkkal szemben" – írta friss elemzésében Chang Yong Rhee, az IMF ázsiai térségért felelős részlegének igazgatója.

Hozzátette, noha egyelőre számos bizonytalanság van a 2020-as növekedési kilátásokkal kapcsolatban – és még több a 2021-es teljesítményt illetően –, az már most látszik, hogy Ázsiában a járvány súlyos gazdasági károkat okoz.

Példa nélküli gazdasági visszaesésre számít az IMF ÁzsiábanForrás: AFP/Mandel Ngan

Ez pedig azért is fontos, mert Ázsia az elmúlt időszakban a világ egyik leggyorsabb GDP-növekedést produkáló térsége volt. A legutóbbi válságok idején, tehát az 1997-es ázsiai, illetve a 2008-2009-es pénzügyi krízis közepette, a térség 1,3 és 4,7 százalékos növekedést ért el.

A mostani koronavírus-járvány azonban a világgazdasági aktivitás jelentős részét lényegében leállította, ahogy a hatóságok lezárták az országokat annak érdekében, hogy korlátozzák a járvány terjedését.

Az IMF egyébként kedden közölte, hogy a világgazdaság várhatóan 3 százalékkal zsugorodik majd idén. Az ázsiai országok legnagyobb kereskedelmi partnerei pedig különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek. Az Egyesült Államokban például 5,9 százalékos, míg az eurózóna egészében 7,5 százalékos lehet a visszaesés.

Kína viszont azon kevés országok közé tartozik, melyektől a Valutaalap még most is növekedést vár 2020-ra. A világ második legnagyobb gazdasága várhatóan 1,2 százalékos bővülést produkál majd, ami azonban hatalmas zuhanás volna az elmúlt években tapasztalt növekedések után.

Összevetésképpen, 2009-ben a kínai gazdaság 9,4 százalékkal bővült, köszönhetően elsősorban a kormány hatalmas gazdaságélénkítő csomagjának, amely akkor a GDP 8 százalékát tette ki. Chang Yong Rhee most nem számít ilyen mértékű élénkítésre, illetve hozzátette, ezúttal Kína sem tudja majd megmenteni a térség növekedését.

A kínai növekedés most nem menti meg a térségetForrás: AFP/Str

Ennek eredményeként a nemzetközi szervezet jelentősen visszafogta az ázsiai országok növekedési kilátásait. Japánban például 5,2 százalékos, Dél-Koreában pedig 1,2 százalékos lehet a csökkenés. Délkelet-Ázsia öt legnagyobb gazdasága (Indonézia, Thaiföld, Malajzia, Szingapúr, Fülöp-szigetek) GDP-je kollektíven 1,3 százalékkal zsugorodhat.

Kína mellett azonban Indiában is növekedés várható, jóllehet igen szerény mértékben. A Valutaalap prognózisa szerint az országban 1,9 százalékos lehet a bővülés.

Ezzel együtt is igaz, hogy Ázsia még mindig sokkal jobb kilátásokkal néz szembe, mint a világ más térségei – hangsúlyozta Rhee. Kiemelte, a régió növekedése erősen fölpattanhat 2021-ben, amennyiben sikerül meggátolni a vírus terjedését, illetve a gazdaságélénkítő lépések érdemben tudják majd támogatni az aktivitást.