Lenullázhatja Ázsia gazdasági növekedését a járványt

Ázsiai textil gyár ipar munkások
--FILE--Female Chinese workers sew clothes to be exported to southeast Asian countries at the garment factory of Huaibei Qiuyan Industrial And Trading Co., Ltd. in Huaibei city, east Chinas Anhui province, 1 October 2011. Chinas economy grew 9.1 percent in the third quarter from a year earlier, the slowest pace in two years, on monetary tightening and weaker export demand.
Vágólapra másolva!
Lényegében lenullázhatja Ázsia idei gazdasági növekedését a koronavírus-járvány. A Nemzetközi Valutaalap szerint ugyanis jelenleg egy "súlyos és példa nélküli" válsággal néz szembe a térség, melynek gazdasági aktivitását Kína sem fogja tudni megmenteni.
Vágólapra másolva!

Drámai jóslattal állt elő a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az ázsiai gazdaságok idei teljesítményével kapcsolatban. A szervezet szerint ugyanis a térségben (összességében) 2020-ban lényegében nem lesz gazdasági növekedés. Ezzel a régió az elmúlt 60 év legrosszabb teljesítményét produkálhatja.

– írta friss elemzésében Chang Yong Rhee, az IMF ázsiai térségért felelős részlegének igazgatója.

Hozzátette, noha egyelőre számos bizonytalanság van a 2020-as növekedési kilátásokkal kapcsolatban – és még több a 2021-es teljesítményt illetően –, az már most látszik, hogy Ázsiában a járvány súlyos gazdasági károkat okoz.

Példa nélküli gazdasági visszaesésre számít az IMF Ázsiában Forrás: AFP/Mandel Ngan

Ez pedig azért is fontos, mert Ázsia az elmúlt időszakban a világ egyik leggyorsabb GDP-növekedést produkáló térsége volt.

A legutóbbi válságok idején, tehát az 1997-es ázsiai, illetve a 2008-2009-es pénzügyi krízis közepette, a térség 1,3 és 4,7 százalékos növekedést ért el.

A mostani koronavírus-járvány azonban a világgazdasági aktivitás jelentős részét lényegében leállította, ahogy a hatóságok lezárták az országokat annak érdekében, hogy korlátozzák a járvány terjedését.

Az IMF egyébként kedden közölte, hogy a világgazdaság várhatóan 3 százalékkal zsugorodik majd idén. Az ázsiai országok legnagyobb kereskedelmi partnerei pedig különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek. Az Egyesült Államokban például 5,9 százalékos, míg az eurózóna egészében 7,5 százalékos lehet a visszaesés.

Kína viszont azon kevés országok közé tartozik, melyektől a Valutaalap még most is növekedést vár 2020-ra. A világ második legnagyobb gazdasága várhatóan 1,2 százalékos bővülést produkál majd, ami azonban hatalmas zuhanás volna az elmúlt években tapasztalt növekedések után.

Összevetésképpen, 2009-ben a kínai gazdaság 9,4 százalékkal bővült, köszönhetően elsősorban a kormány hatalmas gazdaságélénkítő csomagjának, amely akkor a GDP 8 százalékát tette ki. Chang Yong Rhee most nem számít ilyen mértékű élénkítésre, illetve hozzátette, ezúttal Kína sem tudja majd megmenteni a térség növekedését.

A kínai növekedés most nem menti meg a térséget Forrás: AFP/Str

Ennek eredményeként a nemzetközi szervezet jelentősen visszafogta az ázsiai országok növekedési kilátásait. Japánban például 5,2 százalékos, Dél-Koreában pedig 1,2 százalékos lehet a csökkenés. Délkelet-Ázsia öt legnagyobb gazdasága (Indonézia, Thaiföld, Malajzia, Szingapúr, Fülöp-szigetek) GDP-je kollektíven 1,3 százalékkal zsugorodhat.

Kína mellett azonban Indiában is növekedés várható, jóllehet igen szerény mértékben. A Valutaalap prognózisa szerint az országban 1,9 százalékos lehet a bővülés.

Ezzel együtt is igaz, hogy Ázsia még mindig sokkal jobb kilátásokkal néz szembe, mint a világ más térségei – hangsúlyozta Rhee. Kiemelte, a régió növekedése erősen fölpattanhat 2021-ben, amennyiben sikerül meggátolni a vírus terjedését, illetve a gazdaságélénkítő lépések érdemben tudják majd támogatni az aktivitást.