Drágulhat idén a fokhagyma

fokhagyma
Vágólapra másolva!
Kína a koronavírus-járvány miatt teljesen leállította az Európai Unióba irányuló exportját, ráadásul a kontinensen bizonytalanok az idei szezonnal kapcsolatos kilátások, míg Magyarországon a szárazság rontja a termést – összegzi a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Egekbe szökhet az idén a fokhagyma ára, az Európai Unió vezető importőrének számító Kína ugyanis a koronavírus-járvány miatt teljesen leállította az exportot.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A Magyar Mezőgazdaság Federica Girotto, a Rovigóban működő Cervati Import Export vezérigazgatóját idézve arról írt, hogy a kínai export leállása miatt az előző évhez képest

akár negyven százalékkal is megugorhat a fokhagyma ára az Unióban.

A szakember szerint ráadásul az idei szezon számos nehézséggel néz szembe, mivel az időjárás eddig túl száraz volt, míg a termelők többsége munkaerőgondokkal küzd.

Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke elmondta, hogy az elmúlt években tovább szűkült a fokhagymával foglalkozó gazdálkodók köre. Míg korábban 900 és 1.100 hektár között mozgott a hazai vetésterület, az idén alig haladja meg a 700 hektárt a termesztésbe vont terület nagysága.

A legtöbben a munkaerőhiány miatt hagynak fel a tevékenységgel, mivel a termesztés nagyon jelentős élőmunkaerőt igényel, annak ellenére, hogy már létezik megfelelő gépesítés, ugyanakkor ez rendkívül drága.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A fokhagyma ára az elmúlt években változatosan alakult: a betakarításkor rendszerint nagyot esik a felvásárlási ár, a drágulás pedig csak később indul be,

a tárolás azonban többletköltséggel jár.

A szakember kifejtette, hogy míg az őszi vetésnek jót tett, hogy tavaly volt némi csapadék, az idén tavasszal viszont komoly aszály sújtja a földeket, a legfőbb termesztő körzetben, Makón kevés az öntözhető terület.