A műsorban arról beszéltek, hogy egyre többen választják a járvány alatt a magyar előállítású élelmiszereket.
Jakab István erre reagálva megjegyezte,
a járvány elején erőteljes felvásárlás kezdődött, ami pozitívan hatott a magyar gyártmányú élelmiszer forgalmára.
Például a közétkeztetésben, közellátásban 500 milliárd forintnyi élelmiszert fogyasztanak el évente, ebből 350 milliárdnyi importból származik. A cél az, hogy ez az arány megváltozzon, és minden területen inkább a magyar élelmiszereket használják.
Az elnök szerint meggyőződésük, hogy Magyarország szinte minden élelmiszerből képes önellátóvá válni - kivéve a déli gyümölcsöket, és még néhány terméket -,
ezért fontos, hogy amit helyben megtermelnek, azt ott is használják fel,
hogy ne a multi áruházláncok raktáraiból árasszák el a kiskereskedelmet.
Ez a gondolkodás - tette hozzá Jakab István - új megközelítést igényel, aminek része, hogy közvetlenül össze kell kapcsolni az élelmiszer-feldolgozót és a -kereskedőt. Így a termelési lánc zárttá válik, és közvetlenül képes az élelmiszert biztosítani.