A Magosz szerint növelni kell a magyar élelmiszerek arányát

Koronavírus, vírus, Budapest, maszk, arcmaszk, védőmaszk, bolt, üzlet, kirakat, vásárlás, bevásárlás
Vágólapra másolva!
A cél az, hogy minden területen nőjön a magyar élelmiszerek felhasználásának aránya, mert így juthat versenyelőnyhöz a hazai mezőgazdaság - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

A műsorban arról beszéltek, hogy egyre többen választják a járvány alatt a magyar előállítású élelmiszereket.

Jakab István erre reagálva megjegyezte,

a járvány elején erőteljes felvásárlás kezdődött, ami pozitívan hatott a magyar gyártmányú élelmiszer forgalmára.

Kedvezően hatott a magyar élelmiszerek forgalmára az elmúlt hetek erőteljes felvásárlása Fotó: Csudai Sándor - Origo

Például a közétkeztetésben, közellátásban 500 milliárd forintnyi élelmiszert fogyasztanak el évente, ebből 350 milliárdnyi importból származik. A cél az, hogy ez az arány megváltozzon, és minden területen inkább a magyar élelmiszereket használják.

Az elnök szerint meggyőződésük, hogy Magyarország szinte minden élelmiszerből képes önellátóvá válni - kivéve a déli gyümölcsöket, és még néhány terméket -,

ezért fontos, hogy amit helyben megtermelnek, azt ott is használják fel,

hogy ne a multi áruházláncok raktáraiból árasszák el a kiskereskedelmet.

Ez a gondolkodás - tette hozzá Jakab István - új megközelítést igényel, aminek része, hogy közvetlenül össze kell kapcsolni az élelmiszer-feldolgozót és a -kereskedőt. Így a termelési lánc zárttá válik, és közvetlenül képes az élelmiszert biztosítani.