Nem lehet egy év alatt felkészülni az Európai Unió Közös Agrárpolitikájára, amit az új környezetvédelmi előírások, azaz a Zöld Megállapodás szerint kell kialakítani, mert ehhez egy teljesen új technológiára lenne szükség a mezőgazdaságban - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az elnök elmondta, az új szabályozás azzal járna, hogy gyakorlatilag a "saját piacainkon veretnek agyon bennünket". Ez azt jelenti, hogy nagyon szigorú szabályokat fogalmaznak meg a gazdálkodás terén, miközben az Európai Unió legnagyobb befektetői a harmadik világ országaiból korlátlanul hozhatnak be terményeket. Ilyen körülmények között pedig a magyar mezőgazdaság képtelen labdába rúgni - fűzte hozzá.

Az új szabályok tartalmazzák például azt, hogy 50 százalékkal kell csökkenteni a növényvédő szerek, a műtrágya és az antibiotikumok felhasználását, de előírják a vetésforgókat, illetve a különböző haszonnövények egymás melletti termeszthetőségét is. Tehát olyan változásokat követelnek tőlünk, amikre képtelenség felkészülni - hangsúlyozta, hozzátéve, ez durva támadás a gazdák ellen.

Az EU nagyon szigorú szabályokat fogalmaz meg a mezőgazdasági gazdálkodás terén, amire egy év alatt nem lehet felkészülni a Magosz elnöke szerintForrás: MTI/Sóki Tamás

Jakab István kiemelte, azt kérik, hogy a szigorú uniós szabályokat a harmadik világ országaiból beérkező áruk esetében is alkalmazzák, hiszen csak így lesznek azonos feltételek a piacon.