Az ázsiai ország legnagyobb chipgyártója, az SMIC több mint 200 százalékkal, 6,6 milliárd dollárral növelte bevételét. Ez kétszerese a vállalat célkitűzésének a hongkongi tőzsdei részvénykibocsátása során – összegzi a CNBC.

Átlagosan a részvények 26 százalékot emelkedtek az elmúlt öt napban, ugyanakkor idén ez összességében elérte a 200 százalékot.

IllusztrációForrás: TSMC

A 2000-ben alapított SMIC kulcsfontosságú szerepet tölt be Kína azon törekvéseiben, hogy önállóvá váljon a chipgyártásban. A tőkeinjekció segíthet a vállalatnak, hogy felzárkózzon az olyan versenytársakhoz, mint a TSMC vagy a Samsung Electronics. Kína arra törekszik, hogy az általa használt chipek 70 százalékát az országban állítsák elő.

A társaság kedden 1,6 milliárd darab részvényt bocsátott ki, részvényenként 27,46 jüanos (1.226 forint) áron. A vállalat a kínai Tudományos és Technológiai Innovációs Tanács (STAR) tagságára pályázik. Ez a testület a világ második legnagyobb gazdaságának olyan  ösztönzőrendszerén dolgozik, amely egy Nasdaq-stílusú környezetet akar megteremteni a nyilvánosan jegyzett kínai technológiai cégek számára. 

A Dealogic adatai szerint az elmúlt tíz évben nem volt ilyen mértékű részvényeladás Kínában.