Hol a legolcsóbb és hol a legdrágább 1 GB mobilnet a világban?

mobiltelefon mobil telefon átjátszó torony
Vágólapra másolva!
Talán meglepőnek hat, de Indiában, Izraelben és Kirgizisztánban a legolcsóbb 1 gigabájt mobilnet ára a világban, a Föld legeldugottabb kis szigetországaiban pedig a legdrágább, ahová nehéz eljuttatni a világhálót és amúgy is csak kevesen vehetik igénybe. Hazánk a 228 országból a 171. helyet foglalja el. 
Vágólapra másolva!

A Cable.co.uk 228 ország több ezer mobildíjcsomagját vetette össze, hogy kiderüljön, melyek a legolcsóbb és melyek a legdrágább államok az internet-hozzáférésben. Az adatgyűjtés 2020 tavaszán zajlott, melyből egy gigabájt (1 GB) átlagköltségét számították ki.

Az első helyen India végzett.

A hatalmas ország fiatal lakosságának különösen magas a technológiai ismerete, Indiában virágzik az okostelefon-piac. A második legolcsóbb ország Izrael, ahol minden lakosra 0,75 mobiltelefon jut, ezzel Izrael még az Egyesült Államoknál is nagyobb penetrációval büszkélkedhet.

Forrás: Cable.co.uk, Origo

A harmadik Kirgizisztán, ahol nagy mértékben támaszkodnak a mobil adatátvitelre. A helyi mobilszektor nyitott és befogadó a külföldi befektetések terén. A negyedik legolcsóbb hely Olaszországé, ahol egy tucat szolgáltató együttesen kínálja a világ egyik legolcsóbb adatforgalmi díjait. A 4G mindenütt elérhető Olaszországban, jelenleg az 5G hálózat kiépítése van folyamatban.

A skála másik végén a világ öt legdrágább országa áll. São Tomé és Príncipe, Bermuda, Nauru, Falkland-szigetek Szent Ilona közös jellemzője, hogy mindannyian

kis szigetországnak számítanak, ahová nem csak a szárazföldtől való nagy távolság miatt drága az internet igénybevétele, hanem azért is, mert viszonylag kevesen tudják azt igénybe venni.

A kis szigetek esetében a hatékony üvegszálas infrastruktúrát drágább megoldásokkal, így például műholdas összeköttetéssel helyettesítve érhetik el a világhálót, a fajlagosan magas költségeket pedig a fogyasztó viseli.

A mobilnet szolgáltatás árai annál olcsóbbak, minél fejlettebb az infrastruktúra, vagy minél jobban támaszkodik egy ország a mobilnet hálózatra Forrás: Dreamstime

A legolcsóbb országok közül néhánynak kiváló mobil és vezetékes szélessávú infrastruktúrája van,

így a szolgáltatók nagy mennyiségű adatot tudnak szolgáltatni, ami csökkenti egy gigabájt árát.

A másik hatás, ami letöri az árakat, ha egy ország nagy mértékben támaszkodik a mobil adatokra, így az árak a széles kereslet miatt alacsonyak lesznek, ráadásul az előfizetők sem engedhetik meg maguknak a drága internetet.

A lista közepén található sok ország jó infrastruktúrával és versenyképes mobilpiacokkal rendelkezik, és bár áraik nem számítanak a világ legolcsóbbjainak, a fogyasztók ezeket nem feltétlenül tekintik drágának.

A Cable.co.uk egy interaktív térképre is kihelyezte az adatokat, amelyen Magyarország a 171. helyen szerepel a rangsorban, de fontos hozzátenni, hogy Ausztria kivételével az összes környező országban a teljes mobilinternet kínálatának legolcsóbb díjcsomagja nálunk a legkedvezőbb.