A magyar lakosságot a 2008-as válsághoz képest megerősödve érte a koronavírus-válság. A megtakarítási ráta 8-10 százalék közelében stabilizálódott, ami védettebbé teszi a magyar családokat. A lakossági állampapírok dinamikus térnyerése mellett új magasságokba emelkedett a háztartások készpénz- és betétállománya is - írja a Növekedés.hu.

A magyar háztartások pénzügyi vagyona jelentősen bővült az elmúlt években. Ez többek között a közel kétszámjegyű béremelkedésre és a történelmi magasságokban lévő foglalkoztatottságra vezethető vissza.  De nagy szerepe volt emellett a pénzügyi tudatosság erősödésének és a Magyar Állampapír Plusz bevezetésének is.

Jelentősen nőtt a hazai háztartások megtakarítási rátájaForrás: Shutterstock

A lakosság készpénz és betét állománya együttesen 16 100 milliárd forintra növekedett idén március végére, miközben 2018 decemberében még csupán 14 540 milliárd forint körül mozgott ez az állomány.

A háztartások által birtokolt készpénzállomány 5400 milliárd, a forint betétállomány 8500 milliárd, míg a deviza betétállomány 2200 milliárd forint közelébe emelkedett 2020. március 31-re.

A lakossági állampapírok térnyerésének köszönhetően a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok állománya az első negyedév végére megközelítette a 8650 milliárd forintot. Ebből a központi kormányzat értékpapírjai 8370 milliárd forintot tettek ki.

A részvények és részesedések összesített értéke a 2018 végi 23 000 milliárd forintról 25 060 milliárd forintra emelkedett. A járvány miatt kialakult tőzsdei esések hatására a lakosság birtokában lévő belföldi befektetési jegyek állománya 300 milliárd forinttal 3500 milliárd forintra csökkent március végére. 

Az elmúlt években a lakosság nettó megtakarítási rátája 8-10 százalék közelében stabilizálódott. Összehasonlításképpen a 2008-as válság előtt mindössze 0-3 százalék körül alakult a mutató. A magasabb megtakarítási ráta ellenállóbbá teszi a lakosságot a válságokkal szemben, hiszen a megtakarításokhoz tudnak nyúlni szükség esetén.

Európai és történelmi viszonylatban is rendkívül ritka az olyan állapot, amikor egy gyors gazdasági felzárkózást nem kíséri az eladósodottság megugrása. Magyarországon az elmúlt években egyensúlytalanságok kialakulása nélkül zajlott le egy rendkívül gyors és széles bázisú növekedés.

Forrás: Növekedés.hu