Alig fogyott a gyémánt a második negyedévben

BELGAHOTNEWS AWDC ANTWERP WORLD DIAMOND CENTER ANVERS ANTWERPEN SQUARE FORMAT
20150202 - ANTWERP, BELGIUM: Illustration picture shows someone looking at a diamond at the Antwerp Diamond Trade Fair after a press conference organised by Antwerp World Diamond Center to present the year 2014 statistics of Antwerp Diamond Trade Fair, Monday 02 February 2015. BELGA PHOTO DIRK WAEM
Vágólapra másolva!
A tavalyi adatokkal összehasonlítva, alig volt forgalma a De Beersnek, a világ legnagyobb gyémántipari beszállító vállalatának a legutóbbi negyedévben, számol be arról a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

A De Beers nyersgyémántokból származó negyedéves értékesítése 56 millió dollárt ért el, ami nagyjából 96 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbi, 1,3 milliárd dolláros eredményhez képest. A koronavírus-járvány és az annak nyomán jelentkező korlátozások ugyanis az ékszerkereskedelemre és az ékszerboltok forgalmára is rányomták bélyegüket, ami komolyan visszavetette a legnagyobb gyémántipari cég eladásait is.

Illusztráció Forrás: BELGA/AFP/Dirk Waem

A társaság karátonkénti átlagásos eladási ára 21 százalékkal, 119 dollárra esett az év első felében, bár ebben szerepet játszott az is, hogy kisebb köveket hoztak felszínre és értékesítettek.

Ám míg a bányavállalat a Covid-19 járvány miatt egyes termelési céljait csökkentette az idei évre nézve, addig a gyémántkiteremlés tekintetében továbbra is tartják azt, hogy 2020-ban 25-27 millió karátot hoznak a felszínre.

A vállalat ugyanakkor hozzátette: ezt a termelési célt is időről-időre felülvizsgálják, a járványhelyzet alakulása, illetve ebből adódóan, a kereslet változásának függvényében.