Bombaként robbant a hír, hogy Honkongban és Sanghajban egyszerre viszik tőzsdére a világ legnagyobb unikornis vállalata, a kínai Ant Financial. A techvállalat többek között arról ismert, hogy ők állnak az AliPay mögött, amely egy érintésmentes fizetési megoldást kínáló alkalmazás és jelenleg a második legnépszerűbb Kínában a Tencent által forgalmazott WeChat után.

Az Ant Group, vagy közismertebb nevén az Ant Financial a világ legértékesebb úgynevezett unikornis vállalata (olyan startup, amelynek értéke meghaladja az egymilliárd dollárt). A szakértők becslése szerint jelenleg 150 milliárd dollár a cég piaci értéke. A vállalat IPO-ja (első nyilvános részvénykibocsátás) az idei év legnagyobbja lehet, hiszen a járvány miatt a legtöbb vállalat visszamondta a tőzsdei bevezetést, vagy még mindig mérlegelnek az esetleges lehetőségekről.

Az, hogy az Ant Group Kínában megy tőzsdére hatalmas győzelem az ország számára, hiszen régóta próbálják rávenni a legmenőbb hazai vállalatokat, hogy Sanghajban próbálkozzanak az IPO-val.

Nem ez az első jelentős siker idén a STAR-nál (sanghaji tőzsde), hiszen Kína legnagyobb chipgyártója, az SMIC részvényeivel az előző héten kezdtek el kereskedni a befektetők, az árfolyam pedig az első nap végére a háromszorosára nőtt.

IllusztrációForrás: Imaginechina via AFP/Stringer - Imaginechina/Stringer

Az Ant Group esete azt is jól mutatja, hogy Hongkong továbbra is előkelő helyet foglal el a vállalatok listáján, hiszen a geopolitikai feszültségek ellenére sem riadnak vissza a cégek attól, hogy ott vonuljanak tőzsdére.

A Jack Ma által alapított vállalat 33 százaléka az Alibaba tulajdonában van, tavaly a negyedik negyedévben 2 milliárd dolláros profitot ért el. A cég a partnereivel közösen több mint egymilliárd felhasználót szolgál ki naponta és az AliPay mellett saját befektetési alappal is rendelkezik.