Még idén tőzsdére viszik a világ legnagyobb unikornis vállalatát

Alibaba acquired NetEase Kaola, said Alibaba Group Holding Ltd  2 billion acquisition Alibaba China Chinese e-commerce finance Kaola NetEase logo
--FILE--Picture of the Alibaba logo outside its headquarter in Hangzhou city, east China's Zhejiang province, 25 July 2019. Alibaba Group Holding Ltd said on Friday it has acquired NetEase Kaola, the cross-border e-commerce platform of NetEase Inc, for $2 billion, 6 September 2019.
Vágólapra másolva!
Bombaként robbant a hír, hogy Honkongban és Sanghajban egyszerre viszik tőzsdére a világ legnagyobb unikornis vállalata, a kínai Ant Financial. A techvállalat többek között arról ismert, hogy ők állnak az AliPay mögött, amely egy érintésmentes fizetési megoldást kínáló alkalmazás és jelenleg a második legnépszerűbb Kínában a Tencent által forgalmazott WeChat után.
Vágólapra másolva!

Az Ant Group, vagy közismertebb nevén az Ant Financial a világ legértékesebb úgynevezett unikornis vállalata (olyan startup, amelynek értéke meghaladja az egymilliárd dollárt). A szakértők becslése szerint jelenleg 150 milliárd dollár a cég piaci értéke.

A vállalat IPO-ja (első nyilvános részvénykibocsátás) az idei év legnagyobbja lehet, hiszen a járvány miatt a legtöbb vállalat visszamondta a tőzsdei bevezetést, vagy még mindig mérlegelnek az esetleges lehetőségekről.

Az, hogy az Ant Group Kínában megy tőzsdére hatalmas győzelem az ország számára, hiszen régóta próbálják rávenni a legmenőbb hazai vállalatokat, hogy Sanghajban próbálkozzanak az IPO-val.

Nem ez az első jelentős siker idén a STAR-nál (sanghaji tőzsde), hiszen Kína legnagyobb chipgyártója, az SMIC részvényeivel az előző héten kezdtek el kereskedni a befektetők, az árfolyam pedig az első nap végére a háromszorosára nőtt.

Illusztráció Forrás: Imaginechina via AFP/Stringer - Imaginechina/Stringer

Az Ant Group esete azt is jól mutatja, hogy Hongkong továbbra is előkelő helyet foglal el a vállalatok listáján, hiszen a geopolitikai feszültségek ellenére sem riadnak vissza a cégek attól, hogy ott vonuljanak tőzsdére.

A Jack Ma által alapított vállalat 33 százaléka az Alibaba tulajdonában van, tavaly a negyedik negyedévben 2 milliárd dolláros profitot ért el. A cég a partnereivel közösen több mint egymilliárd felhasználót szolgál ki naponta és az AliPay mellett saját befektetési alappal is rendelkezik.