Vágólapra másolva!
Exkluzív megállapodást kötött a Fiat Chrysler és a Waymo annak érdekében, hogy együtt fejlesszenek kereskedelmi célú önvezető autókat. A két vállalat ugyanis abban bízik, hogy ez a terület lesz az önvezető járművek egyik legígéretesebb piaca.
Vágólapra másolva!

Az Alphabet alá tartozó Waymo a jövőben együtt dolgozik majd az olasz-amerikai autógyártóval annak érdekében, hogy sikeresen integrálják Waymo önvezető rendszerét (Waymo Driver) a Fiat Chrysler Ram ProMaster nevű teherautójába – írja a CNBC.

Az együttműködés elsősorban az olyan kereskedelemi járműveket célozza majd meg, mint a házhozszállításokhoz is használt kisteherautók vagy a nagyobb pickupok.

Az autógyártók és a technológiai vállalatok ígéretes együttműködése azonban nem új keletű. A Ford például már egy ideje elkezdett dolgozni az önvezető kereskedelmi járműveken. A Fiat Chrysler és a Waymo partnersége azonban úgynevezett 4. szintű önvezető járművekre fókuszál majd. Ezek képesek úgy működtetni magukat, hogy a legtöbb esetben semmilyen emberi felügyeletre nincs szükségük.

A jelenlegi megállapodás következő szintje pedig az lehet, ha megvalósul a sokak által várt összeolvadás a Fiat Chrysler és a francia PSA Group autógyártó között – létrehozva így a Stellantis nevű vállalatot. A Fiat Chrylser és a Waymo egyébként nem közölte az együttműködés pénzügyi részleteit.

A Fiat Chrysler új lendülettel vág bele az önvezető autók fejlesztésébe Forrás: AFP/Miguel Medina

Mindazonáltal a Google anyacége alá tartozó Waymo számára nem a Fiat Chrysler az első autógyártó, amellyel együtt dolgozik az önvezető autókon. Egy hónappal korábban a cég bejelentette, hogy partnerséget köt a Volvo Cars Grouppal, hogy kifejezetten a fuvarmegosztásra tervezett önvezető autókat fejlesszenek. A két vállalat szintén az úgynevezett 4. szintű önvezető autókat célozza majd meg.

A fentiek egyértelműen bizonyítják, hogy a Waymo stratégiája az, hogy partnerséget köt nagyobb autógyártókkal annak érdekében, hogy tesztelhesse és hatékonyabban fejleszthesse az önvezető technológiáját.

A Fiat Chrysler volt azonban az első gyártó, amellyel a Waymo, 2016-ban, szövetséget kötött. Akkor az olasz-amerikai céggel együtt kifejlesztették a Chrysler Pacifica egy speciális változatát, amely a Waymo rendszerét használta.

Ezzel együtt a Waymót jelenleg az önvezető technológia egyik legfontosabb (sokszor egyenesen a legfontosabb) vállalatának tartják az autószektorban.

A vállalat 2018 decemberében indította el az első szolgáltatását Waymo One néven

– a teljesen önvezető tesztautók főleg Phoenix térségében működnek. Ezzel együtt a társaság több más amerikai nagyvárosban is üzemeltet szolgáltatásokat, beleértve például a Waymo Via névre keresztelt szállítási megoldását.