Megsérült a világ legnagyobb gátja

Three Gorges Dam, Három-szurdok-gát, Kína, Hupej tartomány, a Jangce folyón épített vízerőmű
An aerial view of the Three Gorges Dam opens floodgate to discharge the second flood on the Yangtze River of the year, Yichang city, central China's Hubei province, 19 July 2020.
Vágólapra másolva!
Peking a Hszinhua állami hírnügynökségen keresztül lényegében elismerte, hogy némi sérülést szenvedett el a világ legnagyobb folyami gátja, a Jangce folyót Hupej tartományban megállító Három-szurdok-gát, az utóbbi időszak áradásaihoz kapcsolódó nagyobb vízmennyiség miatt. A kínaiak azt mondják, a létesítménynek nincs komoly baja, és a gigantikus felépítmény ennél jóval nagyobb mennyiségű víznek is képes ellenállni, foglalja össze az Asia Times.
Vágólapra másolva!

Beépített teljesítménye alapján a kínai Három-szurdok-gát a világ legnagyobb vízerőműve, bár a tényleges termelést tekintve megelőzi azt a dél-amerikai Itapiu-gát. Most, az utóbbi időszak heves kínai áradásai, komoly próbatétel elé állítják a létesítményt, hiszen a Jangce vízhozama jelentősen megnövekedett. A kínai állami hírügynökségnek nyilatkozó üzemeltető pedig elismerte: "kisebb deformitások" keletkeztek a gáton, annak "perifériális" részein.

Az üzemeltető ezzel arra utal, hogy a vízerőműnél nem merült fel semmilyen, strukturális probléma.

Egy látogató fotózza a gátat július 19-én Forrás: AFP/Str

A közlésekből kiderül az is, hogy a sérülés néhány napja történt, akkor, amikor nyugatról, Csungkingtól, a Szecsuáni-medence térségéből induló árhullám elérte a gátat. A Jangce felső folyásán ennek kapcsán minden korábbi rekordot megdöntő, másodpercenkénti 61 ezer köbmétert elérő hozamot mértek.

A gátért felelős, állami tulajdonú China Three Gorges Corporation nevű vállalat közlése szerint a víznyomás a külső szerkezeti elemek egy részét nem pusztán deformálta, hanem kis mértékben el is mozdította, aminek következetekben enyhe beszivárgást észleltek a fő külső falak egy részén, amelyek átjutottak a gáton.

A kilépő zsilipek nyitásával átengedik a szokatlanul nagy mennyiségű víz egy részét a gáton július 19-én Forrás: AFP/Wang Gang

Ám a cég szerint a problémát gyorsan elhárították, többek között gyorsan telepíthető kapukkal zárták le a kérdéses pontokat, a felgyűlt víz egy részét pedig leürítették a kilépési zsilipeken.

A cég azt mondja, igyekeznek minél több vizet megtartani a mintegy 39,3 milliárd köbméter térfogatú tározóban, hogy megvédjék a városokat az idei év eddigi legnagyobb mennyiségű Jangce-vízétől.

A Hszinhua kiemelte, hogy a létesítmény működését leíró valamennyi mutató a referenciaértékek tartományán belül van, és folyamatosan nyomon követik azok alakulását. A Kínai Mérnöki Akadémia egyik tagja, a vízügyekért felelős minisztérium hidraulikai szakértője pedig azt közölte,

a gát annyire erős, hogy kétszer olyan nagy víztömeget is képes megtartani, mint ami szombaton érte el a falait.

Az üzemeltető cég egyik szakembere pedig külön megnevezte azokat a tervezési sajátosságokat, melyek biztosítják, hogy a gát képes kitartani a mostani, rendkívül megnövekedett vízhozamban is, és védeni a Jangce mentén elhelyezkedő településeket az áradástól.

Vízleengedés a duzzasztóból július 19-én Forrás: AFP/Str

Az árvíz elleni védelem szempontja az egyik fő kérdése volt a gát építésének, amit az akkor és azóta is sokat vitatott projekt elfogadásakor, 1994-ben a kínai vezetés kereszülvitt az Országos Népi Gyűlésen.

Az üzemeltető cégnél ugyanakkor azt mondják, pusztán a Három-szurdok-gát nem elegendő a mostani árhullámok elleni védekezéshez a Jangcén, a folyó valamennyi szakaszán erőfeszítéseket kell tenni annak sikeréért. A cégnél közöltek, bár mindent megtesznek, hogy tompítsák az árhullámok erejét, számukra elsődleges feladat a létesítmény biztonságának fenntartása.

A 2020. július 21-én közreadott képen elárasztotta a víz a Jangce folyó közepén álló sziklára épített Guanyin istenség tiszteletére emelt templomot a kínai Hupej tartományban Forrás: MTI/AP/CHINATOPIX/-

Kína a Covid-19 járvány visszaszorulásával, most újra nehéz időket él át, az évtizedek óta nem látott hevességű esőzések miatt, amit a vízgyűjtő területek egy része nem tud befogadni. Néhány napja mintegy 95 ezer lakost evakuáltak Anhuj tartományban, ahol egy 180 négyzetkilométeres területen próbálják elvezetni az áradásokkal jelentkező vízmennyiséget. A katasztrófában a hivatalos adatok szerint eddig 140-en vesztették életüket vagy tűntek el.