A réz volt az elmúlt félév legígéretesebb nyersanyaga

Open pit copper mining in Kolwezi, DRC mining labor congo drc open pit mine cobalt glencore mining,labor,congo,drc,open pit mine,cobalt,glencore
KOLWEZI, DRC- JULY 7: The sun sets on one of the open pit copper mines at Mutanda Mining Sarl on July 6, 2016 in Kolwezi, DRC. The mine is owned (69%) by Glencore, an Anglo-Swiss multinational commodity trading and mining company. The mine is mainly producing copper but also some cobalt. The mine employs about 3,500 people and its located in Luabala Province in Southern DRC. A truck carries a load of ore to the processing plant. (Photo by Per-Anders Pettersson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Miközben az arany mindenkori csúcsot ért el hétfőn, az elmúlt hónapok legtöbb profitot hozó nyersanyaga mégsem a sárga nemesfém volt, hanem a réz. Ráadásul úgy, hogy a fém árfolyama jelenleg az év eleji szintjén áll.
Vágólapra másolva!

Ahogy a befektetők öntik a pénzt az aranyban utazó befektetési alapokba, hétfőn mindenkori csúcsot ért el a sárga nemesfém árfolyama. Mindeközben a réz ára jelenleg épp csak visszatért az év elején produkált szintekre, ráadásul úgy tűnik, a fém árfolyama a belátható jövőben továbbra sem tudja majd átlépni a fontonkénti 3 dolláros lélektani határt. Ehhez jön még, hogy az átlagos befektetőnek nincs könnyű dolga, ha rézbe akar fektetni, ugyanis az aranyhoz képest nagyon kevés olyan tőzsdén kereskedett alap (ETF) van, amely rézben utazna.

A teljes képhez tartozik, hogy aki idén a rézzel, mint nyersanyaggal, kereskedett az önmagában is sokat kereshetett.

Márciusban ugyanis a fém ára 2 dollár körül érte el a mélypontot, majd az azt követő erősödés után mára 3 dollár közelében mozog.

Szárnyalnak a rézbánya-vállalatok részvényei Forrás:Shutterstock

Mindezek alapján elsőre igen furcsának tűnhet a Mining.com elemzésének megállapítása, miszerint a réz sokkal nagyobb profitot jelentett az elmúlt hónapokban, mint az arany. A megoldás azonban nem a nyersanyagárak közvetlen összevetésében rejlik, hanem a hozzájuk kapcsolódó részvényárfolyamokban.

Ha ugyanis valaki az elmúlt hónapokban olyan, rézhez köthető cégek részvényeiből vásárolt be, mint a Freeport, a Southern Copper vagy a First Quantum, akkor négy hónap alatt több mint 60 százalékos hozamot érhetett el.

Összevetésképpen, az arany ára nagyjából 25 százalékos pluszban van eddig 2020-ban.

A Freeport például közel megduplázta az értékét március óta, noha ebben sokat számított a vállalat aranyüzletének felívelése is az indonéziai Pápua tartományban. Az Anglo American és a Vale részvényei szintén lenyomták az arany teljesítményét, de még a nehézségekkel küzdő Glencore részvényének erősödése is túlszárnyalta az aranyat.

A Mining.com elemzői pedig hangsúlyozzák, ahogy a koronavírus-járvány kapcsán kialakult nemzetközi bizonytalanságok idővel elülnek, valószínűleg a mostani aranyláz is enyhül majd. Ehhez jön még, hogy bármennyire is bízik valaki az aranyban, a jelenlegi árfolyamon nagyon magas költséggel lehet csak beszállni.

A réz fontonkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Ezzel szemben a réz egyik nagy előnye épp az lehet, hogy a nyersanyag árfolyama továbbra is relatíve nyomott. Pénteken a réz 2,88 dolláron forgott, és közép-európai idő szerint hétfő délelőtt is csak alig mozdult el innen az árfolyam. Míg a réz ára nagyjából 0,2 százalékkal emelkedett, addig az aranyé 2 százalékkal, míg az ezüsté 6 százalékkal.

A réznek innen még hozzávetőleg 58 százalékot kellene drágulnia ahhoz, hogy elérje a 2011-es csúcsát.

Mindez pedig azt jelenti, hogy a befektetőknek bőven van még idejük beszállni a rézpiacba, miközben az új csúccsal a nagy aranyrali jövője egyre limitáltabbnak látszik.