Elképesztő ötlet született a sáskák hasznosítására

Geerisa, 2020. március 19. Biopermetszerrel lefecskendezett sivatagi sáskát tart a kezében a szomáliai mezőgazdasági minisztérium egyik munkatársa a szomáliai Geerisa városában 2020. március 19-én. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a mostani az elmúlt 25 év legsúlyosabb sáskajárása az Afrika szarvának is nevezett kontinentális régióban. A sivatagi sáskák eddig több tízezer hektárnyi termőföldön pusztították el a termést Szomáliában. MTI/EPA/Daniel Irungu
Vágólapra másolva!
Pakisztánt évek óta egyre súlyosabb sáskainvázió sújtja. Az idei "szezon" már megkezdődött és szeptember közepéig is eltarthat. A tudósok gőzerővel dolgoznak azoknak a módszereknek a kidolgozásán, amelyekkel hasznosítani tudják a hatalmas gazdasági károkat okozó rovarokat.
Vágólapra másolva!

A sáskák legnagyobb inváziója 2019 júniusában volt, amikor 30 éves rekordot döntött a mennyiségük, és a rovarok a szomszédos Irán felől érkeztek.

Mindezek hatására idén február 1-jén hivatalosan is természeti katasztrófának nyilvánították Pakisztánban a sáskajárást.

A sáskák inváziója 2020-ban valószínűleg július 15. és szeptember 15. között tetőzik, amit nehéz lesz féken tartani a szokásosnál hosszabb monszun és a járvány miatt. Ezenkívül a helyzetet rontja, hogy a kedvező időjárási körülmények miatt ez idő alatt akár három rovargeneráció is kifejlődhet. Ezzel együtt újabb sáskainvázió fenyeget az Arab-félsziget felől is - idézi a magyarmezogazdasag.hu Mohammad Afzalt, a nemzeti válságkezelési hatóság elnökét.

A pakisztáni kormány a rovarok kifejlődésének korai szakaszában permetezéssel próbálja megfékezni a szaporodásukat. A vegyszerezés viszont egyre növekvő kétségeket vet fel a pakisztániak körében, akik attól tartanak, hogy a rovarirtók károsak lehetnek a növényekre, az állatokra és az emberekre. Ezért vegyi anyagoktól mentes, környezetbarát módszereket keresnek a sáskák populációjának csökkentésére.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Daniel Irungu

Pakisztán keleti részén, Okara pandzsábi kerületében a lakosság is akcióba lépett. A falusiak éjszaka körülbelül 20 tonna sáskát gyűjtöttek össze és eladták a helyi baromfi- és haltenyésztőknek. A miniszterelnök felkért tudósokat, hogy kezdjenek kutatásokat: miként lehetne a rovarokat állati takarmányba feldolgozni. A projekt célja elsősorban az, hogy megfékezzék a sáskák szaporodását az erdős és sűrűn lakott területeken, ahol nem lehet rovarirtó szereket használni.

Ezen kívül más területeket is keresnek a sáskák "hasznosítására".

Jelenleg tudományos kísérletek folynak a rovarok bioműtrágyaként való felhasználására.

A kísérleti teszteket Cholistanban és Tharban végzik, és a tudósok remélik, hogy a helyi lakosság támogatásának köszönhetően begyűjthető annyi rovar, amiből majd műtrágyát tudnak előállítani 23,6 millió hektárnyi növényre.

A kormány azt várja, hogy a projekt a biodiverzitás védelmét és a bioműtrágya felhasználásával az ökológiai gazdálkodás előmozdítását eredményezi. További előnyt jelenthet ennek a fajta műtrágyának az alacsony ára a mezőgazdasági termelők számára. És nem utolsósorban megmenekülhetnek a rovarok mindent felfaló pusztításától.