Áttörés jön a Debrecen környéki vízgazdálkodás fejlesztésében

Keleti-főcsatorna
Keleti-főcsatorna, Hajdúnánás
Vágólapra másolva!
Megkezdődik a Debrecen felszíni vízellátását nagymértékben javító fejlesztés; az első ütemben a Civaqua-program megvalósítására 16,25 milliárd forintot biztosít a kormány - közölte a város önkormányzata.
Vágólapra másolva!

A közlemény emlékeztet rá, hogy Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester a Debrecen 2030 programmal új környezetpolitikát hirdetett, amelynek legfontosabb eleme a Civaqua-program.

A program támogatásáról szóló információt a Környezeti és energiahatékonysági operatív program éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1084/2016. (II. 29.) kormányhatározat módosításáról szóló határozat tartalmazza, amely 2020. augusztus 7-én jelent meg a Magyar Közlönyben - írták.

A Civaqua-Tócó projekt a Hajdúhátsági többcélú vízgazdálkodási rendszer átalakítására, kibővítésére 15,75 milliárd forintot, a Hajdúhátság vízgazdálkodásának fejlesztésére pedig 0,5 milliárd forintot irányoz elő.

A közlemény szerint az előbbi projekt biztosítja a debreceni Tócó vízfolyás vízpótlását a Keleti-főcsatornából, hozzájárul vizes élőhelyek kialakításához és rehabilitációjához. Az utóbbi projekt pedig egy olyan fejlesztést készít elő, amelynek célja a Hajdúhátság és térsége állandó jellegű vízellátásának megoldása.

A fejlesztés hatására a térség fenntartható vízgazdálkodásának megvalósítása mellett lehetővé válik a Debrecentől nyugatra eső kiváló minőségű mezőgazdasági termőterületek öntözhetősége is - áll a projektet bemutató oldalon.

A Keleti-főcsatorna Hajdúnánásnál Forrás: wikipedia.org / Björn Láczay

Ennek érdekében az 1970-es években megkezdett, majd az 1980-as években félbemaradt főmű továbbfejlesztése történik.

A meglévő létesítmények felhasználásával, illetve korszerűsítésével, valamint új létesítmények építésével lehetségessé válik a Hajdúhátság és térsége részére eljuttatni a Keleti-főcsatorna vizét.


A közlemény kiemeli:

Debrecen szempontjából ez a fejlesztés igazi áttörést jelent, hatalmas jelentőségű mind a Tócó, mind a Nagyerdő, valamint a város környéki jóléti tavak vízellátása szempontjából.

A kormány és a város együttműködése révén több évtizedes probléma oldódhat meg.

Debrecen mint a jövő közép-európai régióközpontja nem képzelhető el a fenntarthatóságra törekvés és a környezettudatos városirányítás nélkül - zárul a városháza közleménye.