Kína újabb jelentős lépést tett a saját digitális fizetőeszközének széleskörű bevezetése felé. A Kereskedelmi Minisztérium ugyanis bejelentette, országosan kiterjesztik a digitális jüan tesztelését több nagyvárosra.

Kína kiszélesíti a digitális jüan pilot programját, és a következő időszakban több nagyvárosban is tesztelik a virtuális fizetőeszköz működését – jelentette be a kínai Kereskedelmi Minisztérium. Ezzel a tesztprogram már lefedi Kína leggazdagabb tartományainak többségét, beleértve a fővárost, Pekinget, a közeli Tiencsint, Hopej tartományt, a gazdag déli partvonalat, Kuangtung tartományt, valamint a Hongkong és Makaó közvetlen szomszédságában található városokat.

Ezzel együtt a szegényebb középső és nyugati térségek egyes régióit is bevonják a tesztelésbe, ahol megvannak a megfelelő követelmények – tette hozzá a minisztérium. A program célja, hogy a városok és régiók bevonásával javítsák a digitális jüan funkcionalitását.

Mindez pedig jelentős előrelépés Kína nagy terve, a szuverén digitális fizetőeszköz országos bevezetése felé. A kínai központi bank idén májusban hozta nyilvánosságra a terveit arra vonatkozóan, hogy a 2022-es téli olimpiai játékok időszakára már éles üzemben működne a digitális jüan.

Jövőre már jöhet a digitális jüan

A kínai központi bank nyilvánosságra hozta a digitális pénz kibocsátására vonatkozó terveit. A cél az volna, hogy a rendszer már gördülékenyen működjön a 2022-es téli olimpiára. Emellett az is segíti Peking célkitűzését, hogy a járvány felgyorsította az eltávolodást a fizikai készpénztől.

A tervek szerint a fizetőeszköz (amelynek egyelőre nincs hivatalos neve) egy különleges hibrid lenne, amely egyszerre bír a klasszikus pénz tulajdonságaival, de az olyan virtuális fizetőeszközökre is hasonlítana, mint a bitcoin vagy a Facebook által fejlesztett (illetve most parkolópályán álló) libra – melyek között szintén komoly különbségek vannak.

Ezzel együtt a végső terv az volna, hogy a digitális fizetőeszköz idővel teljesen felváltsa a készpénzforgalmat.

A jegybank terveinek májusi bejelentése már egyáltalán nem a nagyon távoli jövőről szól. A kínai központi bank ugyanis áprilisban bevezette a digitális fizetőeszközt négy nagyvárosban, a kormányzati dolgozók pedig ugyanebben a hónapban utasítást kaptak, hogy telepítsék a telefonjaikra azt az alkalmazást, amely lehetővé teszi a digitális fizetőeszköz átutalását. Emellett már olyan térség is volt, ahol az állami alkalmazottak utazási támogatásának felét digitális jüanban utalták át, így is tesztelve a rendszert.