Miközben a világgazdaság egészének még néhány negyedévre szüksége van a tavaszi járvány előtti növekedési szintekhez való visszatérésre, Kína már az év végére teljesen talpra állhat.

Jelentős kivételt képezhet idén Kína a világgazdaságban. Az ázsiai óriás ugyanis már 2020 végére teljesen visszatérhet a tavaszi járvány előtti növekedési szintre, miközben a világgazdaság egészében erre még várni kell – idézi a Business Insider az Amundi eszközkezelő véleményét.

A szakértők szerint a mélypontot már elhagyta a világgazdaság, de jelenleg úgy tűnik, még néhány negyedévet várni kell arra, hogy a globális gazdaság teljesen talpra álljon. Hozzátették, a mostani várakozások szerint 2021 közepére várható a koronavírus vakcina, ami komoly lendületet adhat a gazdasági növekedésnek csakúgy, mint a háztartások és a vállalatok hangulatának is.

Az eszközkezelő mindeközben lefelé módosította az idei évre vonatkozó növekedési prognózisát. Az Amundi most úgy számol, hogy a globális GDP 3,5 és 4,7 százalék között zsugorodik majd, éves alapon, míg korábban a cég 2,9-4,2 százalék közötti lassulást várt.

Kína vezetheti a világgazdaság talpra állásátForrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

2021-re azonban a vállalat már beindul a növekedés, és 4,4-5,7 százalék közti bővülés jöhet. A cég korábban 4,1-5,1 százalék közti bővülésre számított a jövő évre.

Mindeközben viszont a kínai gazdaság egy tipikusabb V-alakú felpattanást tapasztalhat a következő időszakban. A feldolgozóipari és szolgáltatói szektor folyamatos talpra állása mellett ugyanis a kínai GDP 3,2 százalékkal erősödött már az idei második negyedévben is.

Összevetésképpen, az amerikai gazdaság 33 százalékkal zsugorodott a második negyedévben, míg Nagy-Britannia 20,4 százalékkal, az eurózóna pedig 12,1 százalékkal. Vagyis a kínai gazdaság élen járhat a kilábalásban, azonban a következő negyedévekben már a világgazdaság egésze is elkezd fölzárkózni.