Már idén talpra állhat a kínai gazdaság

Kína, GDP
(200117) -- BEIJING, Jan. 17, 2020 (Xinhua) -- Aerial photo taken on Aug. 27, 2019 shows cargo ships at a wharf of Wenfeng port in the China (Hebei) Pilot Free Trade Zone Caofeidian area in north China's Hebei Province. China's economy grew 6.1 percent year on year in 2019, within the government's annual target of 6 to 6.5 percent, the National Bureau of Statistics (NBS) said on Friday. TO GO WITH XINHUA HEADLINES OF JAN. 17, 2020. (Xinhua/Yang Shiyao)
Vágólapra másolva!
Miközben a világgazdaság egészének még néhány negyedévre szüksége van a tavaszi járvány előtti növekedési szintekhez való visszatérésre, Kína már az év végére teljesen talpra állhat.
Vágólapra másolva!

Jelentős kivételt képezhet idén Kína a világgazdaságban. Az ázsiai óriás ugyanis már 2020 végére teljesen visszatérhet a tavaszi járvány előtti növekedési szintre, miközben a világgazdaság egészében erre még várni kell – idézi a Business Insider az Amundi eszközkezelő véleményét.

A szakértők szerint a mélypontot már elhagyta a világgazdaság, de jelenleg úgy tűnik, még néhány negyedévet várni kell arra, hogy a globális gazdaság teljesen talpra álljon.

Hozzátették, a mostani várakozások szerint 2021 közepére várható a koronavírus vakcina, ami komoly lendületet adhat a gazdasági növekedésnek csakúgy, mint a háztartások és a vállalatok hangulatának is.

Az eszközkezelő mindeközben lefelé módosította az idei évre vonatkozó növekedési prognózisát. Az Amundi most úgy számol, hogy a globális GDP 3,5 és 4,7 százalék között zsugorodik majd, éves alapon, míg korábban a cég 2,9-4,2 százalék közötti lassulást várt.

Kína vezetheti a világgazdaság talpra állását Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

2021-re azonban a vállalat már beindul a növekedés, és 4,4-5,7 százalék közti bővülés jöhet. A cég korábban 4,1-5,1 százalék közti bővülésre számított a jövő évre.

Mindeközben viszont a kínai gazdaság egy tipikusabb V-alakú felpattanást tapasztalhat a következő időszakban.

A feldolgozóipari és szolgáltatói szektor folyamatos talpra állása mellett ugyanis a kínai GDP 3,2 százalékkal erősödött már az idei második negyedévben is.

Összevetésképpen, az amerikai gazdaság 33 százalékkal zsugorodott a második negyedévben, míg Nagy-Britannia 20,4 százalékkal, az eurózóna pedig 12,1 százalékkal. Vagyis a kínai gazdaság élen járhat a kilábalásban, azonban a következő negyedévekben már a világgazdaság egésze is elkezd fölzárkózni.