Elöregedtek a jakuzák, már senki nem akar maffiózó lenni Japánban

jakuza
A thaiföldi rendőrség által közreadott képen Sigeharu Sirai, a jakuza egyik volt vezetője tetoválásait mutatják a rendőrök 2018. január 10-én, miután egy, a japán rendőrséggel közös műveletben őrizetbe vették a gyilkosság gyanúja miatt tizennégy éve körözés alatt álló 74 éves férfit a közép-thaiföldi Lopburi tartományban. A rendőrség Sigeharut a jakuza tagjaira jellemző tetoválásai miatt, a Facebookra felkerült képei alapján találta meg.
Vágólapra másolva!
Sajátos problémával néznek szembe a japán szervezett bűnözői csoportok, azaz összefoglaló néven a jakuza. Tagjaik egyre idősödnek, és a fiatalabbak számára nem vonzó az az "életpálya", amit ezek a szerveződések kínálnak számukra. Mindemellett - mutatja be a Guardian tudósítása - a jakuza korábbi beágyazottsága is csökkenőben van: már közel sem jelentenek olyan fontos gazdasági és társadalmi tényezőt, mint korábban.
Vágólapra másolva!

Japán társadalma az egyik legjobban elöregedő a világon, és a korosodás ugyanúgy sújtja az alvilági csoportokat is. Többségük komoly utánpótláshiánnyal küzd, mert egyre kevesebben akarnak köreikhez csatlakozni.

Ma a jakuzák kicsivel több mint a fele idősebb 50 évesnél, 10 százalékuk pedig már a 70. életévén is túl van.

Egy friss rendőrségi jelentés szerint ilyenre nem volt példa 2006 óta, vagyis azóta, hogy ilyen adatokkal egyáltalán rendelkeznek a hatóságok.

A 2018-as, a thaiföldi rendőrség által közreadott képen Sigeharu Sirai, a jakuza egyik volt vezetője tetoválásait mutatják a rendőrök, miután egy, a japán rendőrséggel közös műveletben őrizetbe vették gyilkosság gyanúja miatt - a férfi akkor 74 éves volt Forrás: MTI/EPA/Thaiföldi rendőrség/-------------------

2006-ban a tagok mintegy 30 százaléka a 30-as éveiben járt, most ez az arány csak 14 százalék. A húszas éveiket taposók száma 5 százalék alatt van.

Egyes szakértők szerint a bő egy évtizede tartó, a jakuza visszaszorítására tett rendőrségi erőfeszítések, valamint a szervezett bűnözői köröket és tagjaikat egyre hátrányosabban érintő szabályok eredményezik azt, hogy

a fiatalabb japánok számára ezek a csoportok egyre kevésbé érdekesek, és kevésbé látnak perspektívát az azokhoz való csatlakozásban.

Régen sokakat a könnyű pénz ígérete csábított azokba, most viszont nagyon hosszú börtönbüntetésekkel kell szembenézniük, úgy, hogy tulajdonképpen jelentős kockázatot vállalnak főnökük alá beosztva.

- állítja Tomohiko Suzuki, a jakuza világának elismert szakértője. Szerinte a háttérben jól tetten érhető az egyéni szintű, gazdasági természetű döntés: a fiataloknak sok mindent kell feláldozniuk ahhoz, hogy gengszterként élhessék életüket, de az egyre kevésbé térül meg számukra.

Ennek egészen kézzelfogható vonatkozásai is vannak. Egyrészt Japánban úgy alakítják a szabályozást, hogy követhető legyen minden olyan vállalkozás működése, amelynek bármilyen köze volt korábban a jakuzához. Másrészt az igazoltan jakuzák dolga személyes vonatkozásban is megnehezül: nem nyithatnak bankszámlát, nem tudnak biztosítást kötni, de még egy egyszerű mobiltelefonos előfizetés megkötése sem könnyű számukra.

2018-ban Kobe városában nagyszabású rendőrségi akció zajlott le a Yamaguchi-gumi főhadiszállásán - a képen rendőrök zárják körbe az épületet Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Tetsuya Kikumasa

Ahogy egy idősebb, már visszavonult egykori bandatag fogalmazott: generációjuk tagjai számára még az volt a perspektíva, hogy egyre magasabbra jussanak a belső ranglétrán, és az olyan dolgok hajtották őket, mint a női szoknyák utáni szaladgálás, a pénz és a menő autók vezetése. Ez viszont a mai fiatalokat nem motiválja, és egyszerűen nem akarnak egy bandához tartozni.

A bűnözői körökben tapasztalható elöregedéssel megindult a tagság számának csökkenése.

Az 1960-as években, a csúcsponton, a jakuzának 180 ezer tagja volt, és a társadalomban még tartotta magát egyfajta romantikus, megengedő kép a maffiózókról.

2006-ban már csak 87 ezer gengszter volt, és ezek között is számos olyan, aki hivatalosan nem is volt tagja semelyik csoportosulásnak, pusztán akörül mozgott.

Ma a létszám 14.400 férfi regisztráltan, és közel ennyi afféle asszisztensként. A legnagyobb csoport 8.900 taggal a Jamaguchi-gumi, amelynek főnöke viszont már idős, 78 éves.

A jakuza tényleges belső összecsapásait korábban jellemzően a fiatalabb tagok bonyolították le, magasabb rangú főnökök csak ritkán vettek részt közvetlenül összetűzésekben. Tavaly októberben, amikor agyonlőttek két, a Jamaguchi-gumi egyik riválisához köthető gengsztert az utcán, a rendőrök letartóztattak egy gyanúsítottat: 68 éves volt.

A korábbi felvételen egy csoport vezetője, testőrei társaságában Forrás: Hans Lucas/Alexandre Sargos / Hans Lucas/Alexandre Sargos

A közel két évtizede tartó gazdasági bizonytalanság, a törvények folyamatos alakítása sarokba szorításukért, valamint a társadalom elfordulása ezektől a csoportoktól, azt eredményezi, hogy a jakuza szerepe és jelentősége egyre csekélyebbé válik. Gazdasági erejük hanyatlik, és - úgy tűnik - a társadalomban sincs már igény a bűnözők részéről végzett jótékonykodásra, vagy arra, hogy azok saját maguk finanszírozta rendezvényeken, fesztiválokon lássák vendégül egy-egy környék lakóit.

- mondja Suzuki.

Ezt erősíti meg egy visszavonult, Oszakában élő egykori bandatag névtelenül adott nyilatkozata is, aki egy interjúban elmondta: valahogy megélte az idős kort, de ha újrakezdhetné, nem csatlakozna egyetlen bandához sem. Háromszor járta meg a börtönt, családja, munkája és megtakarítása sincs, így öreg korára lényegében nincstelenül maradt.