Lassan talpra áll a világkereskedelem

TRUMP, Donald
Kingtao, 2018. október 19. A 2018. október 18-i képen konténert rakodnak daruval egy teherhajóra a kelet-kínai Santung tartománybeli Kingtao kikötőjében. A kínai statisztikai hivatal október 19-én közzétett adatai szerint az ország gazdasága 2018 harmadik negyedévében a vártnál alacsonyabb, 6,5 százalékos növekedést mutatott az előző év azonos időszakához képest. A világ második legnagyobb gazdaságát irányító ázsiai állam bruttó hazai termékének (GDP) legutóbbi mutatószámai szintén csalódásra adnak okot. Elemzők szerint a vártnál alacsonyabb gazdasági teljesítmény az Egyesült Államokkal folytatott külkereskedelmi vitának tudható be. Donald Trump amerikai elnök 2018 tavaszán 150 milliárd dollár összértékű kínai acél- és alumíniumtermék amerikai importvámját emelte meg, gazdasági válaszlépésre kényszerítve ezzel Kínát. MTI/EPA/Roman Pilipej
Vágólapra másolva!
Noha a világkereskedelem összesített értéke várhatóan csökkenést mutat majd 2020-ban a megelőző évhez képest, már látszódnak a talpra állás jelei. Elsősorban Kína harmadik negyedéves teljesítménye ad okot az optimizmusra, bár a kilátások még mindig elég bizonytalanok.
Vágólapra másolva!

A világkereskedelem összértéke 2020-ban 7-9 százalék közötti csökkenést mutathat 2019-hez képest, miközben Kína a harmadik negyedévben már sérülékeny, de jól látható felívelést kezdett mutatni – derül ki az ENSZ jelentéséből.

Noha már látszódnak a talpra állás jelei, a jelentés hangsúlyozta, hogy nincs olyan régió, amelyet ne érintett volna igen negatívan a világkereskedelem második negyedéves (becsült) 19 százalékos beszakadása, az előző év azonos időszakához képest mérten.

A koronavírus-járvány ugyanis ebben az időszakban sújtotta leginkább a globális gazdaságot – hangsúlyozza a jelentés.

A talpra állás jeleit mutatja a világkereskedelem Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Yang Shiyao

A harmadik negyedévben azonban már megkezdődött egy lassú felfutás. Ebben az időszakban a kereskedelem mértéke csupán 4,5 százalékkal maradt el a 2019 azonos időszakában mért szinttől.

Az egyes termékeket vizsgálva az látszik, hogy a távmunkával kapcsolatos, illetve az orvosi eszközök globális kereskedelme érezhetően bővült a harmadik negyedévben, míg az autóiparral és az energiaszektorral összefüggő kereskedelem gyengült.

A textilipar egyébként szintén erősen teljesített az idei harmadik negyedévben – írja az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) kutatása.

Az előzetes számítások alapján az idei negyedik negyedévben a világkereskedelem még tovább dolgozhatja le a második negyedéves zuhanást, azonban ehhez arra volna szükség, hogy a járvány ne legyen sokkal súlyosabb a következő hónapokban – figyelmeztet a jelentés. Ha ugyanis a döntéshozók további szigorú kereskedelmi korlátozásokat vezetnek be, az értelemszerűen ronthatja a negyedéves számokat.

Mindazonáltal optimizmusra adhat okot, hogy a kínai kereskedelem a harmadik negyedévben már közel 10 százalékos éves alapú növekedést produkált

– miután a járvány első hónapjaiban gyengülést láthattunk. Összességében tehát az idei év első kilenc hónapjában mért kínai export lényegében egy szinten van a tavalyi számokkal.

A kínai export már felfelé húzza a globális számokat Forrás: AFP/David Mcnew

Ezzel együtt a kínai importigény is fölpattant a második negyedéves esést követően, amivel Kína lenyomja a fejlett országok többségét – derül ki a jelentésből.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) ebben a hónapban feljavította az idei évre vonatkozó kilátásait a júniusi prognózishoz képest. A szervezet ma már csak 9,2 százalékos éves csökkenésre számít a világkereskedelemben 2020-ra. A WTO azonban 2021-ben is csak lassú talpra állással számol, kiemelve, hogy a koronavírus-járvány második hullámában hozott korlátozások egyértelmű kockázatot jelentenek.