Gyémántbörzét nyitnak a világ egyik legdrágább városában

Luanda, Angola fővárosa
The skyline of central Luanda, Angola, with the "Estadio da Cidadela" stadium in foreground, is seen from an airplane, May 4, 2014. AFP PHOTO / POOL / Saul LOEB (Photo by SAUL LOEB / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Az angolai kormány bejelentette, hogy megtették a legfontosabb lépéseket ahhoz, hogy 2021-ben megnyissák a gyémántbörzét Luandában, az ország fővárosában.
Vágólapra másolva!

Az olaj- és gázipari miniszter, Diamantino Azevedo elmondása szerint az országban található kereskedelmi központ lehetővé teszi majd az angolai gyémántok áramlásának és marketingjének egy helyről való ellenőrzését. Ez nagyon fontos lehet az ország gazdasága számára.

Angola a világ hatodik legnagyobb gyémánt kitermelője.

A Lulo Diamond Projekt Forrás: YouTube/Lucapa Diamond Company Ltd

Tavaly az ország teljes termelése 9,1 millió karát volt, a kormány 2022-re 5 milliós növekedésre számít.

A nemzeti gyémántkitermelő vállalat, az Endiama nemrégiben elárulta, hogy nemzetközi partnereket keres annak érdekében, hogy Angolát a világ első három gyémánttermelője közé helyezze.

Angola a Covid-19 okozta zavarok miatt idén 8 millió karát gyémánt szállítását jelzi előre, ami kétmillióval elmaradva az Endiama által kitűzött eredeti céloktól.

Tavaly az ország megtartotta első nyilvános gyémánt aukcióját, így a termelőknek már nem kell piaci ár alatt eladniuk a drágaköveket.

Luanda, Angola fővárosa Forrás: AFP/Saul Loeb

A luandai gyémántbörze ebben nyújthat komoly segítséget a gyémántiparban érdekelteknek.

Luanda ugyanakkor a megélhetési költségek szempontjából a világ legdrágább városainak egyike,

hiszen az üzleti negyedben kapható nyugati javak jelentős részét az ország importálni kényszerül.