Újabb 155 milliárd forintot kaphatnak beruházásokra a vállalkozások

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2020. október 30. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a dél-koreai Doosan elektromos autóipari beszállító vállalat beruházásbejelentésén Budapesten, a minisztériumban 2020. október 30-án. A Tatabánya melletti gyár építését a kormány vissza nem térítendő támogatással segíti. Ennek összegéről a kormány, a vállalat és az Európai Bizottság között még zajlanak a tárgyalások. A vállalat első százmillió euróból megvalósuló tatabányai gyárát 15 millió euróval támogatták. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Az eddigi beruházásösztönzési programok nagy sikert arattak, ezért a kormány szerdán úgy döntött, hogy újabb 155 milliárd forintot ad a minisztériumnak a programok folytatására - tudatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán.
Vágólapra másolva!

Karanténnapló című bejegyzésében a miniszter úgy fogalmazott:

A munkahelyek megvédéséhez nem segélyek, hanem beruházások kellenek - szögezte le.

Mint írta, 50 milliárd forintból újabb pályázatot írnak ki a közepes beruházások támogatására.

Azok a cégek kapnak maximum 280 millió forintos támogatást, amelyek vállalják, hogy beruházásuk nyomán senkit, egyetlen munkavállalót sem bocsátanak el.

A támogatás az egész beruházás egyharmadát teheti ki - ismertette Szijjártó Péter.

Az első ütemben 904 vállalat 424 milliárd forintnyi beruházást hajtott végre, amivel 155 ezer munkahelyet mentettek meg - írta.

Tájékoztatása szerint megemelik 20 milliárd forinttal, 70 milliárd forintra a nagyberuházási támogatási pályázat keretösszegét,

71 nagyvállalat így 206 milliárd forintnyi nagyberuházást tud végrehajtani, amivel összesen 60 ezer munkahelyet védenek meg.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Mónus Márton

Ötvenmilliárd forinttal, 75 milliárd forintra emelik az exportnövelés céljából külföldön végrehajtott magyar vállalati beruházások támogatását; ebben a konstrukcióban 91 vállalat 250 milliárd forintnyi beruházáshoz kért támogatást.

Emellett 35 milliárd forinttal, 60 milliárd forintra emelik a határon túli területeken végrehajtott magyar vállalati beruházások támogatási programját,

465 vállalat összesen 200 milliárd forintnyi határon túli beruházását fogják támogatni.

- írta bejegyzésében a külgazdasági és külügyminiszter.

Karanténnaplójában jelezte azt is: ma van a karantén 3. napja, az első pozitív tesztje kedden reggel volt magyar idő szerint.