Az élet számos területén jelentek meg a mesterséges intelligencia (MI) fejlesztései, amelyek bizonyos munkakörökben képesek kiváltani az emberi munkát is. A világjárvány idején az emberiség megmentésében is hatalmas szerep jut a technológiának, amely négy ponton segítheti a vírus elleni védekezést: a tesztelésben, a kezelésben, a gyógyításban és a vakcinafejlesztésben.

A mesterséges intelligenciát az orvoslásban a gyógyszerek fejlesztésében, a rákos megbetegedések terápiájának megválasztásában és műtéteknél használják leginkább. A világjárvány miatt azonban egyre többször kapcsolódik be a vírus terjedésének megfékezésébe is a technológia, elsősorban hatalmas adathalmazok elemzésével. Olyan feladatokat tud elvégezni, amire az ember képtelen lenne. A megfertőződések vizsgálatán felül a vírusterjedés megfigyelésére is alkalmazható az MI, a területi adatok alapján felfedi a gócpontokat, segíti a kontaktkutatást. Idén novemberben jelentek meg hírek arról, hogy egy Amerikában fejlesztett MI-algoritmus a köhögés hangzása alapján képes beazonosítani a koronavírus-fertőzést. A Massachusettsi Műszak Egyetem (MIT) kutatói 70 ezer köhögéshangmintát vizsgáltak. A modell ugyan 98,5 százalékos pontossággal mért, MI-szakemberek szerint azonban a technológia korai fázisában van még. Rengeteg vele a teendő, mire hatékonyan alkalmazható lesz nagyobb közösségek napi szintű, gyors teszteléséhez.

Covid-osztály Belgiumban - illusztrációForrás: AFP/Hans Lucas/Martin Bertrand

A vírus terjedésének megállításában, az orvosok, nővérek egészségének védelme érdekében és tehermentesítésükben hatalmas előrelépést jelenthetnek az MI-megoldások, amelyeket a betegek azonosítására, megfigyelésére, valamint vizsgálati eredmények kiértékelésére fejlesztettek. 

Thaiföldön márciusban bevetették a „ninja robotokat", amelyek a betegek láz- és vérnyomásmérésében, gyógyszerek és eszközök szállításában segédkeznek. 

A „ninja robotok" a kontaktusszám csökkentésére is alkalmasak, de erre további megoldások is rendelkezésre állnak. A gyógyszerek és orvosi eszközök szállítására a drón lehet a megoldás, a Terra Drone gépei már munkába is álltak Kínában, karanténban lévők betegmintáit szállítják.

Az MI-megoldások segíthetnek a karanténkötelezettségek betartásában. Itthon is működik a Házi Karantén Rendszer, a mobilapplikáció önkéntes letöltésével. Ez az Asura Technologies MI-re épülő arcfelismerésével és lokációellenőrzéssel dolgozik, majd összekapcsolódik a rendőrség adatbázisával. A karantén alatt a beteg távellenőrzés keretében az alkalmazásban tudja igazolni, hogy otthonában tartózkodik.  Kínában ennél egy fejlettebb MI-módszerrel próbálkoznak, amely a testhőmérséklet megbecsülésére is alkalmas, így a fertőzöttek kiszűrésében is hatékony megoldást jelenthet, bár ez a módszer egyelőre nem 100 százalékosan megbízható.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A vírus terjedésének lassításával egy időben a gyógyszerek és a vakcinák fejlesztésénél sem nélkülözhetők az MI-algoritmusok. A gyógyszerek fejlesztését felgyorsíthatják azzal, hogy a koronavírus fehérjeszerkezetének digitális 3D modelljeit összevetik az összes létező gyógyszert tartalmazó adatbázissal. Azt kutatják, hogy az aktív és már ismert molekulák mely kombinációi reagálnak a vírusra. A MI által generált vírusszerkezet-előrejelzések annyira lerövidíthetik a biztonságos és működő vakcinák kifejlesztésének idejét, hogy akár néhány hónapon belül rendelkezésre állhatnak a szerek. Ezenfelül a gépi tanulás (Machine Learning) képes egyedül arra, hogy a valaha megjelent összes orvosi publikációt elemezve keresse a leghatékonyabb módszert a koronavírus kezelésére. Ezt a folyamatot támogatta az Egyesült Államok Fehér Háza azzal, hogy rendelkezésre bocsátott egy kiterjedt koronavírus-szakirodalom gyűjteményt, cselekvésre hívva a teljes MI szakmát, hogy segítsenek egyedi betekintést nyerni az adatokba. A vírus országhatárokon átívelő gyors terjedésére a válasz az lehet, ha világszinten közösen keressük a megoldást. Ezt a tényt felismerve,  

a mesterséges intelligencia vezető vállalatai világszerte megnyitják a prediktív algoritmusokat a kutatók előtt a kezelés fejlesztésének érdekében. 

Valószínűleg mindenki egyetért abban, hogy ezek az MI-megoldások egy vírushelyzetben kivétel nélkül az emberiség érdekét szolgálják, a hasznunkra válnak az emberi erőforrás kiváltásával és a kontaktusszám csökkentésével.

A mesterségesintelligencia-megoldások kapcsán gyakran felmerül a kérdés, hogy szenzáción túl mi a realitás, mi a jelen, és mi jelenti a valós jövőt. A dilemmára egy közelgő esemény adhat választ, hiszen november 30-án az MVM Future Talks virtuális kerekasztalánál tárgyalják a mesterséges intelligencia jövőjét a téma sztár tudósai. A talk show ingyenesen, bárki számára megtekinthető az esemény honlapján: https://mvmfuturetalks.hu/