A biotechnológiával foglalkozó cég Deep Branch React-First projektje csökkentené az állati takarmánnyal kapcsolatos szén-dioxid kibocsátást. Ezért szakembereik akadémikusokkal, valamint olyan vállalatokkal működnek együtt, mint az Egyesült Királyság legnagyobb megújuló energia termelője, a Drax, és a szupermarket lánc, a Sainsbury's.

Az állati takarmányokhoz kapcsolódó széd-dioxid kibocsátás főként a szállításból fakad, ezzel az új módszerrel azonban az alapanyagok egy helyen állnának rendelkezésre, és az ebből fakadó szállítási kibocsátások megszűnnének. Arról már nem is beszélve, hogy a már meglévő szén-dioxidot is felhasználnák. Az így előállított takarmány karbonlábnyoma 90 százalékkal csökkenne.

IllusztrációForrás: Trioliet

A cég jelenleg egy nagy fehérjetartalmú Proton nevű takarmányt állít elő levegőből. Az eljárás egy szabadalmaztatott gázfermentációs folyamaton alapul, melynek során a mikrobákat szén-dioxiddal, vízzel és hidrogénnel táplálják.

Így a takarmányokat egysejtű baktériumok által előállított fehérjékre lehet alapozni. A fehérje íze semleges, így sokoldalúan felhasználhatóvá válik.

A cég legnagyobb kihívása a kereskedelmi méret elérése. Egyes tervek szerint egy ipari létesítmény kialakítása meghaladja a 100 millió dolláros beruházást. A magas alapítási költségen kívül pedig számos más telepítési kritérium is szerepet játszik, például az üzem gáz alapanyagokkal való ellátása.