Ázsiában dőlhet el a szén jövője

erőmű
Poppy blossoms can be seen in a corn field in front of the RWE brown coal power plant Niederaussem near Bergheim, Germany, 3 June 2017. - NO WIRE SERVICE - Photo: Horst Ossinger//dpa
Vágólapra másolva!
Ahogy 2020-ban jelentősen csökkent a szénkitermelés és szénfelhasználás a világgazdaságban, az elemzők magabiztosak voltak azzal kapcsolatban, hogy a járvány miatti korlátozások feloldásával újra megnő a nyersanyag szerepe. Az új év elejére azonban ez a forgatókönyv elég bizonytalanná vált. Egyelőre az látszik, jelentős részben Ázsián múlhat a szén jövője.
Vágólapra másolva!

Ahogy elkezdődött a 2021-es év, egyre kevésbé tűnik valószínűnek, hogy a szén kitermelése és felhasználása jelentősen visszapattan majd. A korábbi, a szénfelhasználás talpra állására vonatkozó jóslatoknak volt alapjuk, tekintve, hogy 2020 előtt Dél- és Délkelet-Ázsia a világ legnagyobb szénkeresletét adta, miközben számos ország hatalmas összegeket ruházott be a széniparban.

A koronavírus-járvány hatásai azonban óriási pofont jelentettek a szektornak, és egyelőre elég bizonytalan a szén újbóli felívelése Ázsiában – írja az RT.com.

A Global Energy Monitor (GEM) friss jelentése szerint az olyan nagy ázsiai feltörekvő gazdaságok, mint Banglades, Indonézia, a Fülöp-szigetek vagy Vietnám, összesen 45 gigawattnyi szénenergia-kapacitást építettek le 2020-ban.

Jóllehet a szén rövidtávon komoly energiakínálatot jelenthet a térségben, azonban hosszabb távon általános eltolódás látszik a megújulók irányába, ami egyértelműen nem kedvez a szénnek.

Ázsiában is véget érhet a szén korszaka Forrás: AFP/William West

Vietnámban például a legújabb tervek szerint hét szénerőművet vonnának ki a forgalomból a 2030-as évekre, és hat új erőmű építését elhalasztják – melyek talán soha nem is épülnek meg. Mindeközben novemberben a Fülöp-szigeteken, decemberben pedig Pakisztánban jelentette be a kormány, hogy nem építenek több szénerőművet.

A leépítések egyik fontos oka, hogy ma már nagyon nehéz finanszírozási forrást szerezni a szénerőművekre.

Egyre nagyobb a globális nyomás ugyanis a bankokon, hogy ne finanszírozzanak szennyező iparágakat. Ráadásul a befektetési alapok is egyre lendületesebben távolodnak el a szennyező iparágaktól a megújulók felé.

Mindez tehát arra utal, hogy, jelen állás szerint, várhatóan elmarad a szén nagy fölpattanása 2021-ben. Ahogy ugyanis a finanszírozási források elapadnak, a kormányok pedig különböző okok miatt egyre inkább nyitnak a megújuló energiaforrások felé, most úgy tűnik, talán teljesen véget érhet a szén korszaka.