Négy amerikai vállalat fejezte be 2020-at 1000 milliárd dollár fölötti értékkel

TOPSHOTS Horizontal COMPUTER TECHNOLOGY SMARTPHONE
A man takes a picture with a new iPhone 11 inside the newly renovated Apple Store at Fifth Avenue on September 19, 2019 in New York City. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Vágólapra másolva!
Az amerikai részvénypiac elképesztő erősödéssel fejezte be a 2020-as évet, ami a legnagyobb cégek értékeit is az egekbe emelte. Ennek következtében végül négy olyan óriás volt, amely 1000 milliárd dollár fölötti piaci értékkel zárhatta az évet.
Vágólapra másolva!

Noha a 2020-as évben számos elemzés foglalkozott a Tesla vagy a bitcoin lenyűgöző szárnyalásával, az amerikai óriásvállalatok is folyamatosan növelni tudták az értékeiket. Végül az év végén négy cég is 1000 milliárd dollár fölötti piaci értékkel büszkélkedhetett – írja a 24/7 Wall St.

Apple

A csoport élén egyértelműen az Apple áll.

Az iPhone gyártója ugyanis az egyetlen cég, amely 2000 milliárd dollár fölötti (pontosan 2270 milliárd dollár) piaci értékkel zárta a 2020-as évet.

A társaság felívelését elsősorban az iPhone 12 kiadása fűtötte, amivel az Apple is belépett az 5G-kompatibilis készülékek piacára.

Amellett, hogy az ünnepi eladások igen erősek voltak, az Apple szolgáltatói ágazata már a leggyorsabban növekvő divíziónak számít. Az viszont továbbra is izgalmas kérdés, hogy az Apple TV+ streaming szolgáltatás hogyan tud majd versenyezni az olyan szereplőkkel, mint a Disney+, a Netflix vagy az Amazon Prime.

Microsoft

A Microsoft 1680 milliárd dolláros piaci értékkel zárta a múlt évet, ahogy a vállalat a világ második legnagyobb felhőalapú informatikai cégévé lépett elő – kiegészítve a társaság erejét a PC-k és az operációs rendszerek piacán.

A Microsoft a felhőben harcol az Amazonnal Forrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

A Microsoft jelenleg az Amazonnal versenyez a felhőben, és az új évben várhatóan ez a csata határozza majd meg a Microsoft értékének mozgását.

Amazon

Az Amazon a 2020-as év egyik nagy nyertese volt, ahogy a lezárások miatt szárnyalni kezdett az online kereskedelem.

A társaság végül 1630 milliárd dolláros piaci értékkel fejezte be az évet, köszönhetően elsősorban az e-kereskedelmi üzletágnak – különösen az év végi ünnepi időszakban.

Noha az Amazon igen erős szereplő a streaming piacon is a Prime Video szolgáltatásával, az elemzők mégis inkább a felhőalapú informatikai divízióra (Amazon Web Services) helyezik a hangsúlyt. Egyes szakértők szerint ugyanis ez az üzletág adja már a cég értékének nagyjából felét.

Alphabet

Végül az Alphabet 1190 milliárd dolláros piaci kapitalizációval zárta 2020-at, ami elsősorban a Google erejének volt köszönhető a keresőmotorok piacán (az Alphabet a Google holdingvállalata).

Ezen a téren jelenleg a legnagyobb kihívást a szövetségi kormány, és nem a piaci versenytársak jelentik.

A cégnek ugyanis egyre nagyobb nyomással kell szembenéznie a Google túlzottnak tartott dominanciája (gyakorlatilag monopolhelyzete) miatt.

Egyre többeket zavar a Google egyeduralma Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Emellett a YouTube és a felhőalapú informatikai üzletág is igen jelentősen hozzájárult az Alphabet növekedéséhez. A nagy kérdés azonban az lesz, egyben tud-e maradni a vállalat a kormány felől érkező kihívások mellett.