Nemcsak műtünk, hanem új életet is adunk a betegnek

Rényi-Vámos Ferenc ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ Foglalkozás igazgató klinikaigazgató sajtótájékoztató SZEMÉLY szervátültetés veseátültetés vesetranszplantáció
Budapest, 2020. február 24. Rényi-Vámos Ferenc, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) Mellkasi Központ és a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinika vezetője az ötezredik veseátültetést bejelentő sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetem Semmelweis Szalonjában 2020. február 24-én. A műtétet egy 52 éves férfin hajtották végre február 9-én, a páciens a műtét után tizenkét nappal hazamehetett. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Ahogy arról az Origo beszámolt, február 2-án már a századik, majd a következő két napban a százegyedik sikeres tüdőtranszplantációt is elvégezték hazánkban a magyar szakemberek. Az Origo a kimagasló teljesítmény elérése kapcsán Rényi-Vámos Ferenccel, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) Mellkassebészeti Központjának vezetőjével, a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikájának igazgatójával beszélgetett.
Vágólapra másolva!

„Ez egy csapatmunka, közös siker, és erre vagyok a legbüszkébb" – mondta Rényi-Vámos Ferenc professzor az elmúlt nagyjából öt év eredményeit értékelve. A szakember azt mondta: ami mögöttük van, az legalább száz ember együttes erőfeszítésének eredménye.

Hosszú tanulási folyamaton, folyamatos fejlődésen vagyunk túl, de ezek persze a százegyedik sikeres tüdőtranszplantációt követően is folytatódnak

– mondta a professzor.

2015-ben hajtották végre az első sikeres tüdőtranszplantációt Magyarországon. Azt megelőzően Bécsben végezték ezeket a komplikált beavatkozásokat, számos magyar szakember dolgozott azokon a műtéteken. „Magyar volt a sebész, magyar volt a beteg, és a beavatkozást a magyar társadalombiztosító fizette. Magam is dolgoztam Bécsben" – idézi fel Rényi-Vámos Ferenc.

Rényi-Vámos Ferenc, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) Mellkasi Központ és a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinika vezetője (2020) Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyarországi, önálló program keretében végzett mellkassebészeti eljárásokban eleinte sok segítséget kaptunk a bécsi kollégáktól – fogalmazott a professzor –, de tavaly óta teljesen önállóan működünk, ami a korábbi, hosszú tanulási folyamatnak az eredménye.

„Ki kell emelnem, hogy a munkánk mögött két nagyszerű intézmény kivételes együttműködése áll: az Országos Onkológiai Intézet és a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikájának összehangolt feladatellátása teszi ezt lehetővé. Ezt azért is fontos megemlíteni, mert utóbbi végzi az utógondozást, aminek óriási jelentősége van a tüdőátültetéseknél" – mutatott rá a szakember.

Rényi-Vámos Ferenc kitért arra is: voltak keserű pillanataik is az elmúlt években. De ami ennél lényegesebb: sok örömet adott számukra a munka.

– mondta.

„Ezt pedig igazi nagy csapatként, együttműködésben tesszük, és én valóban erre tudok a legbüszkébb lenni" – emeli ki a professzor. Rényi-Vámos Ferenc arról is beszélt, feltétlenül része van a sikerben dr. Elek Jenőnek, aki az Onkológiai Intézet intenzív osztályának vezetője. „Az ő munkájuk legalább olyan fontos része a nagy egésznek, mint a miénk. Olyan nagy jelentősége van az intenzíves ellátásnak a munkánkban, amire európai viszonylatban is kevés példa van" – fogalmazott a professzor.

Arra a kérdésre, hogy a Covid-19 világjárvány más módon is ráirányíthatja-e a figyelmet munkájukra, Rényi-Vámos Ferenc azt mondta: mellkassebészként nem szeretne virológiai kérdésekben nyilatkozni. Ám mivel a koronavírus a tüdőt támadja, ezért biztos abban, hogy a tüdőgyógyászatnak nagy szerep jut a jövőben.

„A Covid-19 kapcsán a műtüdőkezelés lehet az, amit mellkassebészként említeni tudok. Ebben pedig szintén jól állunk, és ennek eredményeire büszkék lehetünk. A kormány sok műtüdő beszerzését oldotta meg, ezek rendelkezésre állnak, és nagy segítséget jelenthetnek az ellátásban" - mondta.

A sebészeti központ vezetője szerint ugyanakkor az eddigi eredmények nem a végét jelentik az elmúlt évek folyamatainak.

„Van még lehetőségünk a fejlődésre.

– emeli ki a szakember.

„Számomra nagyon fontos, hogy magyar embereket gyógyíthatok, és mindig is ez lesz az elsődleges. Ugyanakkor a cél az, hogy olyan regionális centrummá váljunk, ami a magyar emberek ellátása mellett, már külföldi betegeket is tud fogadni" – mondta a professzor.

Rényi-Vámos Ferenc szerint ennek megvannak az infrastrukturális alapjai.

Az új, milliárdos kormányzati támogatással épült műtőblokk gyakorlatilag elkészült, tavasszal átadják. Így ilyen jellegű akadálya már nem lehet annak, hogy megtehessék a következő lépést a regionális centrummá válás irányába.

„Azt mindig és minden körülmények között szeretném hangsúlyozni, hogy amit elértünk, és amit csinálunk, azt csapatként tesszük. Ez számomra a legnagyobb megelégedés a munkámban, és személyesen is erre vagyok a legbüszkébb" – mondta Rényi-Vámos Ferenc.