Eredményesen küzd a járványhelyzetben nyerészkedőkkel szemben a fogyasztóvédelem

koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, Budapest, 2021.02.01.
Védőmaszkos járókelők a budapesti Kálvin téren 2021.02.01-én (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Eredményesen küzd a járványhelyzetben nyerészkedőkkel a fogyasztóvédelem: a honlapján vakcina-előregisztrációs lehetőséget hirdető vállalkozás hatósági kötelezésre egyértelművé tette, hogy magáncég. Egy másik esetben a védekezésre alkalmatlan, légáteresztő "antimaszkot" forgalmazó webshop a hatósági eljárás után elérhetetlenné vált - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken.
Vágólapra másolva!

A tárca közleménye szerint egy budapesti székhelyű magáncég ötezer forintért kínál előfoglalási jogot az állítása szerint legkésőbb az idei év végéig saját beszerzésében elérhető koronavírus-vakcinára. A cég honlapjának fejlécében mindössze a "Nemzetközi Oltóközpont" megnevezés szerepelt. A fogyasztóvédelem novemberben indított hatósági eljárást a vállalkozással szemben. Kiemelik:

a kormányhivatali határozat szerint a társaság megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot valósított meg.

A "Nemzetközi Oltóközpont" kifejezés kizárólagos használatával azt a látszatot keltette, hogy összefüggésbe hozható állami szervvel, és a vakcinát előfoglalók az állam által szervezett oltásra regisztrálhatnak.

A hatósági kötelezés nyomán a vállalkozás a kifogásolt honlapon, logója alatt a "magánegészségügyi szolgáltató" feliratot tüntette fel.

A vakcinaelőfoglalási oldal tetején figyelmeztető szöveget helyeztek el, amelyből közvetlen link mutat az ingyenes kormányzati oltásregisztráció címére.

A fogyasztóvédelem fokozott figyelemmel kíséri a cég működését, a továbbiakban is célzottan vizsgálja, hogy képes lesz-e eleget tenni vállalásainak.

A társaság az oltások elmaradása esetére 2021 végi határidővel ígéri az előfoglalási díj visszafizetését. A vakcina rendelkezésre állásának és felhasználási módjának szempontjait ezért a lezárult eljárásban érdemben még nem lehetett mérlegelni.

olvasható az ITM közleményében.

Mint írták, egy másik vállalkozó áttetsző, légáteresztő anyagból készült "antimaszkokat" kínált honlapján. A webshop azoknak ajánlotta a hálós maszkokat, akiknek "elegük van a szájkosárból", arra bátorítva a reménybeli vásárlókat, hogy "nevessenek a világon".

Az országos tisztifőorvos állásfoglalása szerint a termék alkalmatlan a járványügyi védekezésre.

Védőmaszkos járókelők a budapesti Kálvin téren 2021.02.01-én (Illusztráció) Fotó: Csudai Sándor - Origo

A maszkviselés a járvány terjedése elleni védekezés egyik legfontosabb, leghatékonyabb eszköze.

A termék forgalmazója és viselői az előírások tudatos megkerülésével akár másokat is veszélybe sodorhattak volna. A kereskedő felelőssége még nagyobb, hiszen vélhetően üzleti érdekből bátorított az óvintézkedések kijátszására.

- közölte az ITM. A megtévesztő, káros tevékenységek kiszűrése a magyar családok, a leginkább veszélyeztetett idősek védelmét szolgálja.

Védőmaszkos idős ember Budapesten Fotó: Csudai Sándor - Origo

A hatóság tavaly több mint négymillió darab bizonytalan eredetű, kétes minőségű védőeszközt állított meg a vámhatáron.

A fogyasztóvédelem a jövőben is minden lehetséges eszközzel küzd a járványhelyzetben nyerészkedők, haszonleső ügyeskedők ellen - olvasható a tájékoztatóban.