Csalinak dobhatták be az ezüstöt a Wall Streeten

ezüst, ezüstrúd, ásvány
View of silver ingots during the presentation of the first series produced at the Karachipampa silver and lead foundry --which starts its activity 30 years after being built-- in Potosi, south Bolivia on October 24, 2014. AFP PHOTO / Aizar Raldes / AFP PHOTO / AIZAR RALDES
Vágólapra másolva!
A múlt héten alaposan felforgatta a részvénypiacokat, hogy az interneten szerveződő kisbefektetők egy hatalmas csoportja célirányosan felnyomta egyes részvények árfolyamait, melyek ellen sok nagy Wall Street-i spekuláns fogadott. A hét elején pedig úgy tűnik, a szerveződés új célpontot talált magának: az ezüstöt. A helyzet azonban talán nem is ilyen egyszerű.
Vágólapra másolva!

Több mint 10 százalékos emelkedéssel kezdte a hetet az ezüst árfolyama, ahogy a főként Redditen szerveződő kisbefektetők új célpontot találtak maguknak. Legalábbis nagyon így tűnt a hétfő reggeli folyamatok alapján. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, ugyanis a nap folyamán az internetes fórumon sorra jelentek meg az arra vonatkozó bejegyzések, hogy az ezüst csupán a nagybefektetők "elterelő hadművelete".

A nemesfém árfolyama már, közép-európai idő szerint, hajnalban emelkedi kezdett, ahogy a nyersanyagpiaci kereskedés megnyílt.

Délelőttig pedig nem is állt meg a drágulás, több mint 11 százalékos pluszig sikerült feltornászni az ezüst árfolyamát.

Az azonnali szállítású és a határidős ezüst egyaránt 10 százalék körüli izmosodást mutatott – írja a CNBC. Összevetésképpen, a határidős piacon 2013 óta nem volt ekkora mozgás.

Az ezüst unciánkénti árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Csütörtökön és pénteken egyébként szintén elég erősen zártak már az ezüsthöz köthető befektetések. Két bányacég, a Coeur Mining és a Pan American Silver papírjai 16,9, illetve 14,7 százalékot erősödtek, míg az iShares Silver Trust tőzsdén kereskedett alap 6,7 százalékot emelkedett a két kereskedési nap során.

A mostani mozgás azt követően jött, hogy a csapatba szerveződő kisbefektetők hatalmas volatilitást idéztek elő olyan cégek részvényárfolyamaiban, mint a GameStop vagy az AMC.

A stratégia az volt, hogy kiszorítsák a short pozíciókat, vagyis hogy kiszállásra, és ezáltal komoly veszteségekre, kényszerítsenek olyan befektetési alapokat, melyek az említett részvények ellen fogadtak.

Ezzel párhuzamosan a kisbefektetők a kriptovaluták piacát is alaposan megmozgatták. Feltornászták például az eredetileg viccnek indult Dogecoin nevű eszköz árfolyamát, amely hétfőn is folytatta az erősödést. Délelőtt a Dogecoin már több mint 40 százalékos pluszban volt, míg a bitcoin 3 százalék fölötti erősödést mutatott. Hétfőn emellett a Ripple (XRP) nevű kriptovalutát is alaposan megmozgatták a befektetők. Utóbbi árfolyama vasárnap és hétfő délelőtt még 40-50 százalék körüli pluszban volt, hétfő kora délutánra viszont már 8-10 százalék körüli mínuszt produkált.

Hétfőn pedig úgy tűnt az ezüst az új célpont. A nap folyamán viszont sorra jelentek meg a Redditen azok a bejegyzések, amelyek arra vonatkoztak, hogy a nemesfém emelkedése mögött nem a kisbefektetők állnak.

Sőt, egyesek szerint kifejezetten arról lehet szó, hogy a Wall Street-i nagyok akarják elterelni a figyelmet a múlt héten kiszemelt részvényekről.

Ráadásul az is felmerült, hogy számos nagy banknak és alapkezelőnek jelentős ezüstérdekeltsége van, vagyis a kisbefektetők elterelése a nemesfém felé kifejezetten az ő érdekük lehet.

Mindez persze nagyon erősen feltételes mód, hiszen a jelenlegi helyzet lényege épp az, hogy nagyon nehezen láthatók előre bármilyen mozgások, és mint a fentiekből is látszik, az információk hitelessége is erősen kérdéses. Valószínűleg tehát a következő napokban látszik majd világosabban, mi is áll az ezüst felfutása mögött.

A GameStop részvényárfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

A GameStop részvényének 400 százalékos múlt heti erősödése pedig valóban nehéz helyzetbe hozott egyes hedge fundokat – tette hozzá a CNBC.

A Melvin Capital Managament például 53 százalékos vesztességgel zárta a januárt, elsősorban a kisbefektetők nyomásának köszönhetően.

A Melvin január végén valamivel több mint 8 milliárd dollárnyi eszközt kezelt, ami jelentős csökkenés az év elején mért 12,5 milliárd dollárhoz képest.