Ötszörös túljelentkezés volt a második METÁR-tenderen

felsőzsolca, napelem
Napelemek az MVM Hungarowind Kft. naperőművében az avatás napján
Vágólapra másolva!
A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv célkitűzéseinek megfelelően a kormány kiemelt célja az olcsó és tiszta energiaellátás biztosítása a magyar családok számára. A 2020 nyarán második alkalommal meghirdetett METÁR-tender kiírására több mint ötszörös volt a túljelentkezés, a pályázók 2145 gigawattórára igényeltek támogatást.
Vágólapra másolva!

A 2020 nyarán második alkalommal meghirdetett METÁR-tender kiírására több mint ötszörös volt a túljelentkezés, a pályázók 2145 gigawattórára igényeltek támogatást. A beérkező ajánlatok közül 36 nyertes pályázat született, és összesen 343 gigawattórára osztottak ki támogatást – jelentette be Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv célkitűzéseinek megfelelően a kormány kiemelt célja az olcsó és tiszta energiaellátás biztosítása a magyar családok számára.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy

A METÁR-rendszer a megújuló energiaforrások felhasználásával történő hazai villamosenergia-termelés sarokköve, amelynek keretében a kormány már második alkalommal biztosít jelentős forrásokat működési támogatásra.

Klímavédelem illusztráció Forrás: Shutterstock

A beruházások a hazai megújuló energia szektor fejlődésének köszönhetően, egyre kisebb támogatási igénnyel, költséghatékonyan valósulhatnak meg. A nyertes projektek pályázói a kiírásban meghatározott 26,70 Ft/kWh támogatási korlátnál lényegesen - közel felével - alacsonyabb ajánlati árakat adtak. A kis támogatási kategóriában (1 MW alatti erőművek) az átlagos nyertes ajánlati ár 22,35 Ft/kWh, míg a nagy támogatási kategóriában (1 MW és 50 MW közötti erőművek) 17,22 Ft/kWh, a két kategóriára együttesen pedig 17,82 Ft/kWh volt. A második METÁR tender nyertesei 15 éven át évente összesen 75 millió forintos támogatást igényeltek a projektek megvalósításához.

A jövő év közepéig további négy METÁR-tender meghirdetése várható, az új felhívásokat az Innovációs és Technológiai Minisztérium felkérésére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal félévente teheti közzé, alkalmanként 300-500 GWh közötti megújuló energiamennyiség támogatására.

A pályázati eredmények hivatalos adatai a http://www.mekh.hu/metar-tender-2020-i oldalon olvashatóak, tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium.